Boeuf bourguignon med foliebakade gulbetor | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Boeuf bourguignon med foliebakade gulbetor

Denna mustiga burgundiska gryta med välsmakande och vackra foliebakade gulbetor är väl värd sin tid. Låt din Boeuf bourguignon koka ihop på svag värme tills köttet är mört och servera direkt din smakrika gryta med gulbetorna samt varm bulgur.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 46, 2011
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala, dela och skär löken i klyftor. Skala och finhacka vitlöken. Skär svampen i grova bitar. Strimla baconet.
  2. Bryn grytbitarna i matfettet i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över i en gryta.
  3. Stek lök, vitlök, svamp och bacon ca 2 minuter i stekpannan. Rör i tomatpurén och låt fräsa med någon minut. Lägg över i grytan. Strö på mjölet och rör runt. Tillsätt matlagningsvin, buljong, timjan och lagerblad. Koka upp och låt grytan koka 1 1/2–2 timmar på svag värme under lock eller tills köttet är mört.
  4. Foliebakade gulbetor: Sätt ugnen på 200˚C.
  5. Skala och skär gulbetorna i klyftor. Lägg dem på ett dubbelt ark aluminiumfolie på en plåt eller i en ugnssäker form. Strö på oregano och citronskal. Ringla över oljan. Krydda med salt och peppar. Smula över fetaosten. Vik ihop till ett tättslutande paket. Sätt mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills betorna är mjuka.
  6. Koka under tiden bulgur eller annat gryn enligt anvisning på förpackningen.
  7. Servera köttgrytan med foliebakade gulbetor samt bulgur eller annat gryn.

För alla

Rätten är äggfri.
Gör glutenfri: red grytan med majsstärkelse (Maizena) i stället för vetemjöl, servera med ris eller glutenfritt gryn, t ex quinoa.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, uteslut fetaosten eller ersätt den med mjölkfritt alternativ, t ex tofu (innehåller soja).
Kontrollera innehållet i buljong/fond för samtliga allergener.

Tips

För mer stuns i svampen kan man steka den separat och tillsätta i grytan först vid servering.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 125 g champinjoner
  • 70 g bacon
  • ca 800 g grytbitar av nöt
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl rött matlagningsvin
  • 4 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärningar eller fond)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 4 port bulgur eller annat gryn
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Foliebakade gulbetor
  • 500 g gulbetor
  • 1 tsk torkad oregano
  • skalet av 1/2 citron
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 150 g fetaost
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3110 kJ / 744 kCal