Blomkålsgratäng med knaperstekt bacon
Mättande blomkålsgratäng med knaperstekt bacon och en touch av rosmarin är ett recept som mättar alla magar mitt i veckan. Servera gärna med en grön sallad.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2011
Ingredienser
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på brödet för samtliga allergener. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd crème fraiche och mjölk som är laktosfria. Välj ost som är lagrad mer än 3 månader.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche och mjölk mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Välj mjölkproteinfritt ostalternativ.
Klimatanpassa
Denna rätt är god även utan bacon. Byter du också ut crème fraichen till mellangrädde blir rätten ännu mer klimatvänlig med en minskad klimatpåverkan på 60%!
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Klimatguide
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Väldigt god! Jag klippte baconet i småbitar, knaperstekte det och blandade i ”smeten” innan det hälldes över blomkålen. Toppade också med panko för extra krisp vilket blev jättegott.
Josefin
2021-02-17Fantastiskt god och speciellt den knapriga ”toppingen” som blev riktig bra!
Stig
2020-02-02Den här blev direkt älskad av hela familjen! Vi bokar också först blomkålen i 10 min, tar mer vitlök och mjölk samt mindre rosmarin. Vi blandade också i lite Maizena förra gången. Har provat byta ut bacon mot fetaost, också gott. Vi längtar till blomkålssäsongen.
Ann-charlotte
2018-09-12