Blomkålsgratäng med knaperstekt bacon
Mättande blomkålsgratäng med knaperstekt bacon och en touch av rosmarin är ett recept som mättar alla magar mitt i veckan. Servera gärna med en grön sallad.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2011
Ingredienser
4 portioner
1 blomkålshuvud (à ca 800 g)
smör eller matfett till formen
1 vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
150 g riven cheddarost
peppar
ev salt
3 skivor vitt bröd med kanterna kvar
1 rosmarinkvist
2 msk olivolja
2 paket bacon (à 140 g)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3066 KJ / 731 kCal
Fett60 g
Salt3 g
Kolhydrater20 g
Protein28 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Väldigt god! Jag klippte baconet i småbitar, knaperstekte det och blandade i ”smeten” innan det hälldes över blomkålen. Toppade också med panko för extra krisp vilket blev jättegott.
Josefin
2021-02-17Fantastiskt god och speciellt den knapriga ”toppingen” som blev riktig bra!
Stig
2020-02-02Den här blev direkt älskad av hela familjen! Vi bokar också först blomkålen i 10 min, tar mer vitlök och mjölk samt mindre rosmarin. Vi blandade också i lite Maizena förra gången. Har provat byta ut bacon mot fetaost, också gott. Vi längtar till blomkålssäsongen.
Ann-charlotte
2018-09-12