Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Blomkåls- och broccoligratäng

Krämig blomkåls- och broccoligratäng. Utmärkt tillbehör till skinka eller kassler. Med en fräsch sallad till har du ett ypperligt middagsmål som gillas av alla.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skär blomkål, broccoli och purjolök i grova bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten några minuter. Låt vattnet rinna av från grönsakerna. Lägg dem i en ugnssäker form.
  3. Smält matfettet i en kastrull och rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken under vispning och låt såsen koka ca 5 minuter. Krydda såsen med salt och peppar och rör ner osten. Häll såsen över grönsakerna.
  4. Sätt in formen mitt i ugnen och gratinera 5 - 10 minuter eller tills gratängen får lite färg.
  5. Servera gratängen med skinka och bröd.

För alla

Glutenfri: välj glutenfritt mjöl och bröd.
Laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri mjölk. Välj hårdost som är lagrad mer än tre månader.
Mjölkfritt: välj mjölkfritt margarin, soja- eller havrebaserat mjölkalternativ och använd sojabaserat pålägg.

Tips

Riv det sista av frukostosten.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg blomkål
  • 500 g broccoli
  • 1 purjolök
  • 3 msk matfett
  • 6 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl riven ost
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1728 kJ / 413 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept