Blandad bönsoppa
I denna matiga soppa hittar du bland annat bönor, linser, potatis och morötter, nyttiga baljväxter och rotfrukter i en fin kombination. Soppan kryddar du med timjan och persilja och kanske en gnutta lime för syrans skull.
Ett recept från:
Buffé nr 3, 1997
Ingredienser
6 portioner
2 dl blandade, torkade bönor
1 dl röda linser
2 vitlöksklyftor
4 råa potatisar
2 gula lökar
2 stora morötter
ca 100 g kålrot
olivolja till stekning
1 1/2 l grönsaksbuljong (tärning + vatten)
1 tsk torkad timjan
1 knippe persilja
salt
svartpeppar
1 lime eller citron (1 lime motsvarar 1/2 citron)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1453 KJ / 343 kCal
Fett2.5 g
Salt2.6 g
Kolhydrater54.8 g
Protein18 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Torkade bönor kan ibland vara väldigt hårt torkade. Förkoka i så fall bonorna i ca30 min i nytt vatten innnan du börjar följa receptet, I det kokvattnet är det bra att ha med lite mejram, timjan eller koriander. De örterna minskar gasbildningen hos bönorna.
Christina
2002-07-10