Blåmusslor kokta i öl | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Avancerad

Blåmusslor kokta i öl

Blåmusslor kokta i öl är ett lyxigt och utmanande recept. Musslorna får koka i en underbar lag av ljust öl, persilja, lök och selleri. Servera de goda blåmusslorna med pommes frites eller färskt bröd.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2004
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skrapa musselskalen, dra bort skäggtussen. Kontrollera att alla lever (se tips!).
  2. Skala och finhacka löken. Dela selleristjälkarna på längden och skär dem sedan tvärs över i tunna bitar.
  3. Fräs lök och selleri i olivoljan i en stor kastrull. Löken ska bli genomskinlig men får inte ta färg.
  4. Tillsätt ölet. Koka upp. Lägg i musslorna. Koka under lock i några minuter.
  5. Kontrollera om musslorna öppnat sig, koka annars i ytterligare någon minut. Om det är någon mussla som inte öppnat sig, släng den. Smaka av buljongen med salt, peppar och ev tabasco.
  6. Tillsätt persiljan och servera genast i rymliga skålar. På belgiskt sätt serveras nyfriterad pommes frites till, men det är också gott med ett färskt bröd, t ex baguette, att doppa i lagen. Och ofta kommer det in en skål med Majonnäs.

För alla

Rätten är fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.
Gör glutenfri: välj ljust lättöl eller ljust öl av folkölstyp.

Tips

Kokta blåmusslor är festlig snabbmat. Var dock noga med att göra rent dem väl före tillagningen. Skrapa skalen lätt. Dra bort den lilla skäggtussen som hållit fast musslan vid bottnen eller odlingsbandet med en tång. Skölj musslorna i vatten. Skalet ska vara slutet. Om det är öppet, knacka på det. Stängs det inte, släng bort musslan. Likaså bör onormalt tunga musslor slängas då de kan vara fyllda med sand eller lera och förstöra musselkoket. När musslorna kokats ska de vara öppna, annars släng dem; alltså stängda före och öppna efter.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 kg blåmusslor med skal
  • 1 gul lök (1 gul lök motsvarar 4 schalottenlökar)
  • 3 selleristjälkar
  • 1 dl olivolja
  • 5 dl ljust öl (gärna starköl med låg beska)
  • 3 dl finskuren persilja
  • salt och peppar
  • ev några droppar tabasco
Lägg till i inköpslistan