Black Bean Burger

Betyg 4.5 av 5.
109 personer har röstat
18Klimatsmart
Black Bean Burger

En mumsig, mättande bönburgare gjord på svarta bönor som funkar lika bra på en grillfest eller vardagsmiddag. De rostade pumpakärnorna ger burgaren en underbar textur och chilin ger en touch av hetta. Grilla och servera i bröd med en god dressing och krispig sallad. Smaklig måltid!

Black Bean Burger

Ingredienser

4-6 portioner
2   förp kokta svarta bönor (à 380 g)
1   finhackad rödlök
1   hackad vitlöksklyfta
1 dl  hackade färska örter (t ex persilja, basilika)
1/2 tsk  salt
1/2   finhackad röd chili
1 1/2 dl  grovhackade rostade pumpakärnor
4 msk  potatismjöl
olja till stekning/grillning

Tillbehör

4 - 6   pita- eller hamburgerbröd
dressing
sallad
avokado

För alla

Fri från glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, förutsatt att lämplig dressing serveras till.

Recept och bild i samarbete med Lantmännen GoGreen.

Gör så här

Tips

Blanda i 1/2 pkt riven halloumi i bönfärsen (för 4-6 port), det ger en härlig sälta! Det är också gott att ha i lite sesamolja och sesamfrön i färsen, för en lätt nötig smak.

Lägg bönburgarna i frysen ca 30 minuter innan grillning/stekning, då håller de ihop ännu bättre.Om du upplever att konsistensen är lite smulig så kan du blanda i lite vatten och matolja och låta massan stå en 15 minuter för en fastare burgare.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.5 av 5.
109 personer har röstat

Kommentarer

Älskar de här burgarna! Hackar i betydligt mer chili än det står i receptet då jag gillar lite hetta i maten. Rostade pumpakärnorna med soja sist för lite extra smak också. Använder stavmixer och låter smeten stå en kvart innan jag gör 4 rejäla burgare som sen får stå en halvtimme i frysen. Penslar på lite olja och steker sedan en i ugnen, 200 grader i runt 25 minuter samtidigt som tillbehören. Styckfryser in resten som jag sedan kan steka på samma sätt utan att tina dem först, kanske bara någon minut extra i ugnen. Perfekt att ha färdiga för en snabb middag efter en lång dag.

Lisbeth

2023-11-09

Enkla att göra. Går fortare att göra än att gegga runt med köttfärs. Burgarna höll ihop fint och tappade inte formen i stekpannan, vilket kött gör. Körde på 2 paket ekologiska svarta bönor, det är mindre mängd i förpackningen. Ökade vitlöken till 2 klyftor. 1/2 chili är lite för lite tyckte jag. Har Hot Lemon hemma som jag odlar själv. Kommer ta en hel nästa gång. Bönburgaren smakade för lite. Kommer också lägga till peppar och mer salt nästa gång. Ev byta ut kryddan till rosmarin så det blir mer fart. Hade mycket jalapeños och chipotle mayo på burgaren. Det är en hit. Blev lite drag ändå, trots att själva biffen inte smakade så mycket. Gjorde 4 stora biffar. Mättar länge.

Pia

2023-09-25

De godaste bönburgarna som finns! Perfekt att grilla som steka. Jag har lite soja i och penslar också lite soja o olja på innan grill/stek. Dessa har de som är skeptiska till veg. mat också älskat! Har serverat d med hamburgerbröd, ”burg” tillbehör, o tzatziki. Mums!

Lena

2023-06-24

Näringsvärde per portion

Energi1766 KJ / 422 kCal
Fett15 g
Salt1.7 g
Kolhydrater52 g
Protein16 g

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Bönburgare med vita bönor
Betyg 4.5 av 5.
13 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Frijoles – böndipp med chili och färsk koriander
Betyg 4.2 av 5.
18 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Grillade bönbiffar 
Betyg 3.6 av 5.
13 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Grillade fiskburgare
Betyg 3.3 av 5.
9 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Grillad klassisk burgare med bönor
Betyg 3.9 av 5.
9 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Vego halloumiburgare
Betyg 2.8 av 5.
122 personer har röstat
Under 15 min att tillaga