Black Bean Burger

En mumsig, mättande bönburgare gjord på svarta bönor som funkar lika bra på en grillfest eller vardagsmiddag. De rostade pumpakärnorna ger burgaren en underbar textur och chilin ger en touch av hetta. Grilla och servera i bröd med en god dressing och krispig sallad. Smaklig måltid!

Ingredienser
4-6 portioner
2 förp kokta svarta bönor (à 380 g)
1 finhackad rödlök
1 hackad vitlöksklyfta
1 dl hackade färska örter (t ex persilja, basilika)
1/2 tsk salt
1/2 finhackad röd chili
1 1/2 dl grovhackade rostade pumpakärnor
4 msk potatismjöl
olja till stekning/grillning
Tillbehör
4 - 6 pita- eller hamburgerbröd
dressing
sallad
avokado
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1766 KJ / 422 kCal
Fett15 g
Salt1.7 g
Kolhydrater52 g
Protein16 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
20 stJag körde allt i matberedaren tills det blev lite kletigt, de höll ihop ganska bra.
Eva
Bra smak men faller isär lätt. Håller bättre med ett egg i smeten...
Constanze
Älskar de här burgarna! Hackar i betydligt mer chili än det står i receptet då jag gillar lite hetta i maten. Rostade pumpakärnorna med soja sist för lite extra smak också. Använder stavmixer och låter smeten stå en kvart innan jag gör 4 rejäla burgare som sen får stå en halvtimme i frysen. Penslar på lite olja och steker sedan en i ugnen, 200 grader i runt 25 minuter samtidigt som tillbehören. Styckfryser in resten som jag sedan kan steka på samma sätt utan att tina dem först, kanske bara någon minut extra i ugnen. Perfekt att ha färdiga för en snabb middag efter en lång dag.
Lisbeth
Enkla att göra. Går fortare att göra än att gegga runt med köttfärs. Burgarna höll ihop fint och tappade inte formen i stekpannan, vilket kött gör. Körde på 2 paket ekologiska svarta bönor, det är mindre mängd i förpackningen. Ökade vitlöken till 2 klyftor. 1/2 chili är lite för lite tyckte jag. Har Hot Lemon hemma som jag odlar själv. Kommer ta en hel nästa gång. Bönburgaren smakade för lite. Kommer också lägga till peppar och mer salt nästa gång. Ev byta ut kryddan till rosmarin så det blir mer fart. Hade mycket jalapeños och chipotle mayo på burgaren. Det är en hit. Blev lite drag ändå, trots att själva biffen inte smakade så mycket. Gjorde 4 stora biffar. Mättar länge.
Pia
De godaste bönburgarna som finns! Perfekt att grilla som steka. Jag har lite soja i och penslar också lite soja o olja på innan grill/stek. Dessa har de som är skeptiska till veg. mat också älskat! Har serverat d med hamburgerbröd, ”burg” tillbehör, o tzatziki. Mums!
Lena
Riv i 5 stora champinjoner som du steker lite innan med vitlöken. Hade i 2 msk med b-jäst också. Går att steka i pannan med. Supergoda!!
Agnes
Såg att någon nedan hade bytt ut chilin mot Sambal oelek. Ungefär hur mycket sambal motsvarar 1/2 chili?
Malena
Överraskande goda burgare. Jag hoppade potatismjölet. Gjorde 3 stora. Stekte på hög värme i olja. Serverade med pasta o tomatsalsa. Mosade bönorna med gaffel. Det krävs kraft o tid för att alla bönor ska bli mosade.
Tony
Goda och enkla burgare. Fick bra tips nedan. Jag mixade bönorna lätt med mixerstav (lite bitar kvar fortfarande) och blandade sedan ihop allt. Hade i en gnutta olja och vatten, de höll ihop bra, troligen pga att bönorna var mixade. Jag tog en hel chili och två vitlöksklyftor. Saknade lite salt, men det blev lite bättre på dem jag penslade med soja. För mig blev det 6 burgare, tog lite drygt en deciliter färs till varje .
Therés
Vart jättegott, fick mkt hjälp av nedanstående tips/råd. Använde dock matberedare och la till soja, lite vatten i blandningen,penslade därefter burgarna med rapsolja och la sen in dem i mitten av ugnen på 175 grader i 25-30 min och vände på dem och de fick vara ytterligare 15 min i ugnen. Sen fick de svalna på galler.
Sharmeen