Basilikapaj med fetaost och oliver

Basilikapaj med fetaost och oliver passar utmärkt till middagen, buffén eller picknicken. Den här vegopajen har en fyllning av fetaost, oliver, tomater och basilika som är helt sagolik.

Ingredienser
8 portioner
Pajdeg
4 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1/2 kruka basilika
1 dl riven parmesan eller annan lagrad hårdost
1/2 dl vatten
Fyllning
2 tomater (à ca 110 g)
1 burk svarta oliver urkärnade (à ca 240 g)
1/2 kruka basilika
150 g fetaost
4 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
Gör så här
00:30:00
00:10:00
00:35:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1789 KJ / 428 kCal
Fett30 g
Salt2 g
Kolhydrater25 g
Protein13 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
38 stSom en grekisk sallad i pajform.
Anders
Helt ok paj.
Sabina
När ska ni börja skriva hur stor en portion är? När ni ändå gör det kan ni väl vara snälla och skriva näringsvärde per 100g också precis som alla andra varor i alla butiker.
Boris
Hej Boris! Tack för din fråga. Vi tar med oss din önskan om att skriva portionsstorleken i gram för framtida utveckling av våra recept. ❤ Hälsningar Elina
ICA-köket
Fantastiskt god paj! Tipsar om att läsa sista steget innan man lägger i fyllningen så att man lägger allt i rätt ordning, det blir ju såklart minst lika gott men jag antar att det kanske finns ett syfte med ordningen 😀
Åsa
Går den bra att frysa?
Ann-kristine
Hej Ann-Kristine! Ursäkta sent svar. Det går bra att frysa pajen. Hoppas att du gillar pajen! Hälsningar Elina
ICA-köket
Hej, äter man denna paj helst varm eller kall?
Åsa elisabeth
Hej Åsa Elisabeth! Vi skulle rekommendera att servera den varm eller ljummen. Men den kan fungera kall eller rumstempererad om man vill ta med den på t ex en picknick. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Efter att ha läst i tråden justerade jag genom att öka upp mängden tomater till fyra. Jag kärnade ur dem och lade dem mellan dubbla hushållspapper så de var tämligen torra när det var dags att lägga dem i pajen. Jag stoppade även i en burk strimlade soltorkade tomater. Resultatet blev enastående! Vi var fyra personer till middagen och det blev bara en liten bit över. Supergott!
Fia
Favorit paj. Den är så god! Har gjort mycket liknande många år (med recept från ICA-kuriren någon gång under året 2004-2005) men receptet försvann. Försökt komma ihåg recept, men inte hittat någon som var lika god. Nu är receptet väldigt lik den jag engång hade och kommer inte slarva bort det nu. Hälsningar, Heidi
Heidi
Använde hela körsbärstomater istället eftersom många haft problem att den blev blöt. Fungerade bra! Mycket god!
Märtha
Tack Märtha för ett mycket bra tips. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Är allergisk mot ägg och undrar därför vad jag kan använda för att ersätta dom?
Ulrica
Hej Ulrica! Vi har inte testat göra pajen med en stanning utan ägg men du kan ju testa att göra stanningen från den här pajen https://www.ica.se/recept/vegansk-tomat-och-purjolokspaj-723198/. Dvs 1 dl vetemjöl, 5 dl grädde/eller mjölkproteinfri ersättningsprodukt och 3 dl ost. Koka upp grädde och mjöl och tillsätt osten när grädden har tjocknat. Alternativt finns det äggersättning att köpa i butiken, läs på förpackningen hur man doserar. Lycka till! Hälsningar Elina
ICA-köket