ÖVER 60 MIN | Enkel

Banana bread - banankaka

Det här brödet är mer av en kaka om sanningen ska fram men det är det perfekta sättet att avsluta en helgfrukost med något sött. Servera gärna i skivor med jordnötssmör och lite havssalt på.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 skivor portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smöra och mjöla en brödform, ca 1 ½ liter (för 10-12 skivor).
  3. Skala och mosa 4 av bananerna (för 10-12 skivor). Vispa smör och socker poröst med elvisp. Vispa först ner äggen i smörsmeten och sen de mosade bananerna.
  4. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Rör till en slät smet. Häll över i formen. Skala och dela en banan längsmed. Lägg med snittytan uppåt på smeten.
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 40-50 minuter tills kakan är gyllene, känn med sticka så den är klar i mitten. Låt svalna och skär i skivor.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör mot en mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat på 10 skivor.

Receptet är uppdaterat 2020-05 med något ökad gräddningstid.

Ingredienser

Portioner: 10-12 skivor
  • smör och mjöl till formen
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 5 mogna bananer (5 st motsvarar ca 750 g)
  • 2 ägg
  • 3 1/2 dl vetemjöl (3 1/2 dl motsvarar 210 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk vaniljpulver

Näringsvärde
Per portion

Energi 1325 kJ / 317 kCal