Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Sockerkaka

Mumsigt recept på fantastisk, klassisk sockerkaka. Du gör den mjuka kakan av bland annat mjölmix, socker och havrebaserad grädde. Perfekt att servera till fika!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 kaka portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda mjölet med strösocker, bakpulver och vaniljsocker.
  3. Blanda havregrädden och margarinet och tillsätt de torra ingredienserna. Rör samman till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en sockerkaksform (ca 1 ½ l, för 1 kaka) som är smord med mjölkfritt margarin och ströad med gluten- och mjölkfritt ströbröd.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn efter med sticka om kakan är klar. Då ska stickan vara torr.

Tips

Grundreceptet till 1 sockerkaka kan användas till 16 muffins eller 2 tårtbottnar.
Muffins kan fyllas med sylt, bär eller frukt och gräddas i muffinsformar i ca 12 minuter i
225°C.
För tårtbottnar hälls all smet i en smord och bröad rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och gräddas i 175°C i ca 30 minuter. Dela kakan i två bottnar när den svalnat.

Sockerkakan kan smaksättas med t ex 1 tsk stötta kardemummakärnor eller rivet skal av ½ citron.

Ingredienser

Portioner: 1 kaka
  • 3 dl naturligt glutenfri fin mjölmix
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl havrebaserad grädde
  • 1/2 dl mjölkfritt flytande margarin
  • mjölkfritt margarin till formen
  • gluten- och mjölkfritt ströbröd till formen
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer