Bakad purjolök med mandel och dillstekt lax
Para ihop dillstekt lax med delikat honungsbakad purjolök. Genom att ugnsbaka maten i ett tätt foliepaket intensifieras smakupplevelsen då aromerna stängs inne och gifter sig med varandra. Servera med kokt potatis och strö över mandelspån som ger rätten lite extra crunch.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 36 2016
Ingredienser
4 portioner
Potatis
900 g färskpotatis
Lax
1/2 kruka dill
1 tsk rosépeppar
1 tsk salt
4 port laxfilé
1 msk olja
Purjolök
2 purjolökar
50 g smör
1 msk flytande honung
1 dl mandelspån
1 citron
1/2 ask krasse
För alla
Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3061 KJ / 732 kCal
Fett42 g
Salt3 g
Kolhydrater45 g
Protein37 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentar
Purjolöken var fantastiskt god! Men min blev seg och svår att skära - och tugga. Ska den vara inne längre eller borde man skära den i mindre munsbitar?
Irina
2023-11-08