ÖVER 60 MIN | Enkel

Bakad gröt med äpple och mandelsmör

Den här ugnsbakade gröten är ett trevligt sätt att servera en extra god och mättande, men samtidigt lyxig gröt till många. Variera kryddningen efter smak och vad du har hemma. Vill du laga utan nötter är det även gott med en näve solros- eller pumpafrön i.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Smörj en ugnsform, ca 20 x 25 cm (för 4 port) med kokosoljan.
  3. Blanda alla torra ingredienser och valnötterna i en skål. Tillsätt rivet äpple, kokosmjölk, mandeldryck eller vatten och lönnsirap. Häll blandningen i formen.
  4. Baka i mitten av ugnen ca 40 minuter, tills gröten är gyllene. Låt gröten svalna lite.
  5. Till servering: Servera med mandelsmör, mandeldryck, hackade nötter och bär.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria havregryn framställda av ren havre.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 msk kokosolja
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 1 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl hackade valnötter
  • 4 dl rivet äpple
  • 1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
  • 1 dl mandeldryck eller vatten
  • 1/2 - ca 1 dl lönnsirap
Till servering
  • hackade nötter
  • mandelsmör
  • mandeldryck
  • bär

Näringsvärde
Per portion

Energi 2369 kJ / 564 kCal