Bakad blomkål med parmesansås och citronpesto

Bakad blomkål med parmesansås och citronpesto är en lyxig huvudrätt att servera till nyår eller festmiddagen. Serveras med friterad kronärtskocka och linser för extra smak och textur.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2025

Ingredienser
4 portioner
Blomkål
1 litet blomkålshuvud (à ca 700 g)
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
Linser
1 1/2 dl okokta belugalinser
1/2 tsk salt
Citronpesto
25 g pinjenötter (ca 1/2 dl, för 4 port)
1 liten citron , rivet skal och fruktkött
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
3 dl plockade blad av persilja (ca 3 krukor, för 4 port)
Friterad kronärtskocka
1 burk kronärtskockshjärtan (à 390 g)
6 dl neutral rapsolja (till fritering)
Sås
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin
1 1/2 dl finriven parmesan eller gran gusto
peppar
Gör så här
00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3529 KJ / 841 kCal
Fett64 g
Salt1.8 g
Kolhydrater35 g
Protein23 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer