Bakad blomkål med parmesansås och citronpesto

0 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer
Bakad blomkål med parmesansås och citronpesto

Bakad blomkål med parmesansås och citronpesto är en lyxig huvudrätt att servera till nyår eller festmiddagen. Serveras med friterad kronärtskocka och linser för extra smak och textur.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2025

En stor skiva blomkål på en hög med linser med sås runt om, toppad med persilja och pinjenötter.

Ingredienser

4 portioner

Blomkål

1 litet blomkålshuvud (à ca 700 g)
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt

Linser

1 1/2 dl okokta belugalinser
1/2 tsk salt

Citronpesto

25 g pinjenötter (ca 1/2 dl, för 4 port)
1 liten citron , rivet skal och fruktkött
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
3 dl plockade blad av persilja (ca 3 krukor, för 4 port)

Friterad kronärtskocka

1 burk kronärtskockshjärtan (à 390 g)
6 dl neutral rapsolja (till fritering)

Sås

3 dl vispgrädde
1 1/2 dl torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin
1 1/2 dl finriven parmesan eller gran gusto
peppar

Gör så här

00:00:00
00:00:00
00:00:00
00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi3529 KJ / 841 kCal
Fett64 g
Salt1.8 g
Kolhydrater35 g
Protein23 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Röra på kronärtskockshjärtan
    0 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Kräm på inlagd kronärtskocka
    Betyg 3.3 av 5.69 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 15 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad