Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Baba au rhum (Romkaka)

Baba au rhum är en klassisk fransk romkaka. Med kraftfulla toner av vanilj, korinter, russin och rom är det här en riktigt läcker dessert. Servera med syrliga bär och lättvispad grädde.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Värm en skål med hett vatten. Torka av den och sikta ner mjölet. Gör en fördjupning i mitten.
  2. Värm mjölken så att den blir ljummen.
  3. Smula sönder jästen i fördjupningen. Häll ner mjölken och lös upp jästen.
  4. Vispa äggen pösiga i en skål och blanda ner dem i mjölblandningen. Vispa degen slät med ballongvisp eller elvisp. Låt den stå övertäckt på dragfri plats tills den jäst till sin dubbla storlek. Det tar ca 20 minuter beroende på rumstemperatur.
  5. Rör smör, salt, socker och vaniljsocker pösigt. Blanda ner i degen tillsammans med korinter och russin. Rör degen ytterligare i ca 5 minuter.
  6. Smöra och mjöla en savarängform eller annan hög cylindrisk kakform (för 6 port).
  7. Sätt ugnen på 225°C.
  8. Fyll formen med deg och låt den jäsa i ytterligare 20 minuter.
  9. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda i ca 15 minuter. Sänk till 200°C och grädda i ytterligare 15 minuter. Gör under tiden romlagen.
  10. Lag: Häll vattnet i en liten kastrull och lös upp sockret. Koka lagen på medelhög värme i 3-4 minuter under ständig omrörning. Låt den svalna något och rör i spriten.
  11. Ta formen ur ugnen och stjälp upp kakan. Lägg upp den på ett fat och stick i den med gaffel runt om. Lägg tillbaka kakan i formen och häll lagen i omgångar över kakan. (Det kan verka som mycket lag men det ska vara det.) Låt svalna.
  12. Servera med lätt vispad grädde och färska bär.

Ingredienser

Portioner: 6
Deg
  • 2 1/2 dl vetemjöl + mjöl till formen
  • 1 dl mjölk
  • 10 g färsk jäst
  • 2 ägg
  • 75 g mjukt smör
  • 1 krm salt
  • 1 msk socker
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl korinter
  • 1 dl russin
Lag
  • 2 1/2 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 1 1/2 dl rom
Till servering
  • lätt vispad grädde
  • färska bär
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?