Baba au rhum (Romkaka)
Baba au rhum är en klassisk fransk romkaka. Med kraftfulla toner av vanilj, korinter, russin och rom är det här en riktigt läcker dessert. Servera med syrliga bär och lättvispad grädde.
Ingredienser
6 portioner
Deg
2 1/2 dl vetemjöl + mjöl till formen
1 dl mjölk
10 g färsk jäst
2 ägg
75 g mjukt smör
1 krm salt
1 msk socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl korinter
1 dl russin
Lag
2 1/2 dl vatten
3 dl socker
1 1/2 dl rom
Till servering
lätt vispad grädde
färska bär
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Smakar som jag önskar. Ätit den någr ggr i Frankrike, några misslyckade försök på rest i Sverige. Så här ska den smaka. Samlade dock jästen i mjölken, verkar vara bättre ordning i receptet så.
Håkan
2023-12-30Jag följde receptet slaviskt och har just tagit ut kakan ur ugnen, smakade på lite spill i kanten: super!!! Kakan m sockerlagen plus god rom (själv klart mörk fr Cuba eller ngn av de karibiska öarna).
Besse
2023-10-11Ologiskt upplägg på receptet. Lös istället jästen i mjölken och vispa äggen. Blanda sen samman de två "vätskorna" med det siktade mjölet. Använd mörk eller gyllene rom.
Cathrine
2023-02-05