Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Asiatisk havscocktail med ponzudressing

Fräscha smaker i ett glas och otroligt lyxigt som förrätt på nyår är denna skaldjurscocktail med asiatisk touch. Ponzu är en japansk syrlig sås, här gör vi den på apelsin, lime och citron och ringlar över laxen och pilgrimsmusslorna strax före servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Nyårsafton, 4-5 timmar före servering: Tina pilgrimsmusslorna.
  2. Dela, kärna ur och skala mangon. Skiva rädisor och salladslök tunt.
  3. Skär mango, lax och pilgrimsmusslor i cm-stora bitar.
  4. Dela, kärna ur och strimla chilin. 
  5. Blanda mango, lax, pilgrimsmusslor, rädisor, salladslök, chili och ingefära utan att röra runt för mycket. Ställ i kylen.
  6. Ponzudressing: Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Ställ i kylen. Hit kan förberedas.
  7. 15 minuter före servering: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i cm-stora bitar.
  8. Blanda lax- och skaldjursblandningen med avokadon.
  9. Lägg upp i glas. Ringla över dressingen.
  10. Garnera med lax- eller forellrom, sesamfrön och dillvippor eller koriander.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Laxen ska ätas rå. I receptet rekommenderas att köpa salmalax eller Finestlax från Leröy, just de här laxsorterna packas inom 4 timmar efter fångst i en speciell förpackning som gör att laxen håller hög kvalité. De lämpar sig därför extra bra att äta råa. Men självklart går det också bra att använda "vanlig" odlad lax. Sen ett tag tillbaka så tog Livsmedelsverket bort den tidigare rekommendationen om att man ska frysa lax minst 3 dygn om den ska ätas rå.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 paket frysta pilgrimsmusslor (à 200 g)
  • 1 mango
  • 4 rädisor
  • 2 salladslökar
  • 300 g skinnfri laxfilé (gärna salmalax eller Finestlax från Leröy)
  • 1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • 1 avokado
Ponzudressing
  • 2 1/2 msk japansk soja
  • 2 msk färskpressad apelsinjuice
  • 2 msk färskpressad limejuice
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk olivolja
Till garnering
  • 80 g lax- eller forellrom
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • dillvippor eller koriander
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?