Asiatisk havscocktail med ponzudressing

66
2
Asiatisk havscocktail med ponzudressing

Fräscha smaker i ett glas och otroligt lyxigt som förrätt på nyår är denna skaldjurscocktail med asiatisk touch. Ponzu är en japansk syrlig sås, här gör vi den på apelsin, lime och citron och ringlar över laxen och pilgrimsmusslorna strax före servering.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2013

Asiatisk havscocktail med ponzudressing

Ingredienser

6 portioner
1 paket frysta pilgrimsmusslor (à 200 g)
1 mango
4 rädisor
2 salladslökar
300 g skinnfri laxfilé (gärna salmalax eller Finestlax från Leröy)
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1/2 - 1 msk finriven färsk ingefära
1 avokado

Ponzudressing

2 1/2 msk japansk soja
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 msk färskpressad limejuice
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk olivolja

Till garnering

80 g lax- eller forellrom
1 msk rostade sesamfrön
dillvippor eller koriander

Gör så här

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Laxen ska ätas rå. I receptet rekommenderas att köpa salmalax eller Finestlax från Leröy, just de här laxsorterna packas inom 4 timmar efter fångst i en speciell förpackning som gör att laxen håller hög kvalité. De lämpar sig därför extra bra att äta råa. Men självklart går det också bra att använda "vanlig" odlad lax. Sen ett tag tillbaka så tog Livsmedelsverket bort den tidigare rekommendationen om att man ska frysa lax minst 3 dygn om den ska ätas rå.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

66

Kommentarer

Mona

2022-01-11

Jättegod varje gång. Lätt att göra.

Sven

2020-07-11

Dressingen kan med fördel rundas av med en skvätt Mirin för litet sötma och gärna ett par droppar sesamolja.

Redaktionen ICAse

2020-07-13

Hej Sven! Tack för att du delar med dig av dina tips! Hälsningar Elina