Asiatisk havscocktail med ponzudressing

Fräscha smaker i ett glas och otroligt lyxigt som förrätt på nyår är denna skaldjurscocktail med asiatisk touch. Ponzu är en japansk syrlig sås, här gör vi den på apelsin, lime och citron och ringlar över laxen och pilgrimsmusslorna strax före servering.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2013

Ingredienser
6 portioner
1 paket frysta pilgrimsmusslor (à 200 g)
1 mango
4 rädisor
2 salladslökar
300 g skinnfri laxfilé (gärna salmalax eller Finestlax från Leröy)
1/2 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1/2 - 1 msk finriven färsk ingefära
1 avokado
Ponzudressing
2 1/2 msk japansk soja
2 msk färskpressad apelsinjuice
2 msk färskpressad limejuice
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk olivolja
Till garnering
80 g lax- eller forellrom
1 msk rostade sesamfrön
dillvippor eller koriander
Gör så här
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Tips
Laxen ska ätas rå. I receptet rekommenderas att köpa
salmalax eller Finestlax från Leröy, just de här laxsorterna packas inom 4 timmar efter fångst i en speciell förpackning som gör att laxen håller hög kvalité. De lämpar sig därför extra bra att äta råa. Men självklart går det också bra att använda "vanlig" odlad lax. Sen ett tag tillbaka så tog
Livsmedelsverket bort den tidigare rekommendationen om att man ska frysa lax minst 3 dygn om den ska ätas rå.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jättegod varje gång. Lätt att göra.
Mona
2022-01-11Dressingen kan med fördel rundas av med en skvätt Mirin för litet sötma och gärna ett par droppar sesamolja.
Sven
2020-07-11Hej Sven! Tack för att du delar med dig av dina tips! Hälsningar Elina
Redaktionen
2020-07-13