Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Enkel

Ärtig linssoppa med skinkquesadilla

Den klassiska torsdagsrätten ärtsoppa är fantatisk, men tar tid att laga enligt konstens alla regler. Det råder vi bot på med en snabbvariant där gula ärter ersätts av röda linser. Fläsket i soppan omvandlar vi till kokt eller rökt skinka och lägger i ostiga quesadillas.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2015
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skölj linserna och låt dem rinna av i ett durkslag.
  2. Fräs lök, mejram och timjan i smöret i en stor kastrull. Tillsätt vatten, linser, buljongtärningar, kryddnejlikor och lagerblad. Koka upp och låt koka ca 15 minuter.
  3. Ta upp kryddnejlikor och lagerblad. Krydda soppan med salt. 
  4. Skinkquesadilla: Blanda ost, skinka och senap. Fördela blandningen på ena halvan av tortillabröden, vik över den andra halvan och tryck till. Stek bröden i oljan i en stekpanna ca 2 minuter per sida. Skär i bitar.
  5. Garnera ev soppan med timjan och servera med skinkquesadillan.

För alla

Linssoppa:
Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller enbart olja. Kontrollera innehållet i buljongtärningen.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Kontrollera innehållet i buljongtärningen.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i buljongtärningen.

Skinkquesadilla:
Fri från ägg, men kontrollera brödet.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i brödet.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i brödet och välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Tips

Smaksätt linssoppan med 1 msk ättiksprit. Det ger en riktig skjuts!

Ingredienser

Portioner: 4
  • 2 dl röda linser
  • 1/2 finhackad gul lök
  • 1 tsk mejram
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk smör
  • 1 1/2 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 1 lagerblad
  • 1/2 tsk salt
  • ev färsk timjan till garnering
Skinkquesadilla
  • 3 dl riven ost
  • 120 g kokt eller rökt strimlad skinka
  • 2 msk grovkornig senap
  • 4 mjuka tortillabröd
  • 1 msk olja
Lägg till i inköpslistan
Stå inte vilsen i butiken igen!

Näringsvärde
Per portion

Energi 2317 kJ / 555 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept