Ärtbiffar med okokta gula ärter
En riktigt god falafel görs på okokta kikärter, men det går lika bra med våra svenska, gula ärter. Ärtbiffarna får en härligt knaprig yta, men med ett mjukt inre. Smaksätt dem gärna med citronskal, spiskummin, mynta och koriander. Stoppa i pitabröd med goda grönsaker och en krämig sås.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2014
Ingredienser
4 portioner
250 g torkade gula ärtor
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja
1/2 msk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
rapsolja till stekning
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi999 KJ / 239 kCal
Fett4 g
Salt2.23 g
Kolhydrater33 g
Protein14 g
Kommentarer
Alla i familjen gillar dessa!! Jag har i mer kryddor, formar dem som små avlånga bitar och friterar. Alltid gott!!
Madelene
2024-04-20Hej, la ärtorna i blöt, sköljde flera gånger och körde dem i mixer innan jag stekte Drabbades av illamående och blev ganska dålig. Kan det bero på lektinerna? Vad skulle jag gjort för att undvika detta, när man nu inte ska koka ärtorna?
Maria
2024-04-18Hej Maria! Det är säkert lektinerna som du är känslig för. Vi människor är olika känsliga för lektiner och för att undvika magont är det viktigt att blötlägga och sen steka eller koka. Men det är nog så att du kanske ska hoppa över så pass obehandlade ärtor som i detta recept. För man vill ju må bra av god mat! :) Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-04-18Bra recept, och blir jättegott. Jag gjorde på blandade ärtor/bönor efter vad jag hade. Så 1/3 gula, 1/3 kikärtor och 1/3 rättviksärt. Jag mixade i matberedare så gott jag kunde, sedan körde jag igenom smeten med stavmixer till en mer finmixad smet, då höll biffarna ihop bra
Anna
2023-09-01