Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ärt- och blomkålscrème

Den här ärt- och blomkålscrèmen är god till det mesta på julbordet! Krämig och len med smak av körvel och citron – och en härligt grön färg, som sätter smak bara den.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina ärterna.
  2. Ansa och skär blomkålen i mindre buketter. Skär bort toppen av hälften av buketterna. Spara dem.
  3. Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Lägg i blomkålsbuketterna och koka dem mjuka under lock, ca 15 minuter, rör då och då.
  4. Häll av men spara gräddmjölken. Mixa blomkålsbuketterna släta tillsammans med ärter, 2/3 av körveln och smetana i en matberedare eller med stavmixer. Späd ev med gräddmjölken om krämen känns för tjock. Smaksätt med salt och peppar. Ställ kallt.
  5. Koka de små blomkålstopparna mjuka och spola dem kalla.
  6. Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda citronsaft och -skal med olivoljan och krydda med salt och peppar. Vänd ner blomkålstopparna och låt dem marinera minst 5 minuter.
  7. Servera crèmen med blomkålstopparna och garnera med resten av körveln.
  8. Till servering: Crèmen passar som tillbehör till rökt- och gravad lax, rökt fårfiol och kallrökt skinka.

För alla

Rätten är fri från ägg och gluten.
Gör mjölkproteinfri: byt mjölken och grädden till ett havre-, soja- eller risbaserat alternativ. Byt ut smetana mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör laktosfri: välj laktosfri mjölkdryck, grädde och smetana.

Tips

Grundreceptet är provlagat för 4 port men passar även för 8 bufféportioner.

Om det blir gräddmjölk över, frys den och blanda den i soppor. Men mixa soppan då den kan skära sig när gräddmjölken varit fryst.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 250 g frysta gröna ärter
  • 400 g blomkål
  • 1 dl mjölk (1,5%)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 kruka körvel
  • 1 dl smetana
  • salt och peppar
  • skal och saft av 1/2 citron (saft från 1/2 citron motsvarar 1 msk citronsaft)
  • 2 msk olivolja
Till servering
  • Rökt- och gravad lax, rökt fårfiol, kallrökt skinka
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1411 kJ / 337 kCal