Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Aromatisk fläskbringa med rotsakspuré på brynt smör och karamelliserad lök

Fläskbringan eller spareribsen blir härligt möra och trådiga efter flera timmar i ugnen. Blanda köttet med den mustiga skyn och servera tillsammans med karamelliserad schalottenlök och rotsakspuré gjord på potatis, kålrot och nötigt smör.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt på ugnen på 225°C.
  2. Spareribs: Lägg spareribsen i en ugnssäker form.
  3. Mortla fänkålsfrö och kardemumma, blanda med koriander och timjan. Gnid in ribsen med kryddorna, olja och salt och peppar. Krossa vitlöksklyftorna med handen och skär ett litet snitt i köttet och peta in under ribsen.
  4. Täck formen med aluminiumfolie. Det är viktigt att det håller tätt mot kanterna. Ställ in formen mitt i ugnen och sänk temperaturen till 150°C. Låt ligga ca 3 timmar eller tills köttet är mört och benen är lätta att dra ut.
  5. Lök: Skala och skär löken i halvor. Värm upp sirap och vinäger i en vid teflonpanna på medelhög värme. Lägg lökhalvorna med den skurna sidan nedåt och tillaga tills löken är mjuk och ytan mörkt karamelliserad.
  6. Rotsakspuré: Skala och tärna potatis och kålrot. Koka dem i saltat vatten tills de är helt mjuka. 
  7. Smält smöret i en liten kastrull på medel/hög värme och koka tills bubblorna lagt sig och smöret blivit gyllenbrunt och doftar aromatiskt av nybakat bröd. Var försiktig så det inte bränns.
  8. Häll av rotfrukterna och mosa med det brynta smöret. Tillsätt varm mjölk tills purén blir slät och får önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  9. Ta ut köttet ur ugnen och avlägsna eventuella ben. Sila av spadet. Drag isär köttet med två gafflar och vänd ner spadet med köttflisorna. Servera med puré och karamelliserad lök.

Ingredienser

Portioner: 4
  • aluminiumfolie
Spareribs
  • 1 kg spareribs
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1/2 tsk kardemummakärnor
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 4 vitlöksklyftor
Lök
  • 8 schalottenlök
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
Rotsakspuré
  • 500 g mjölig potatis
  • 300 g kålrot
  • 150 g smör
  • 4 dl mjölk
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 4396 kJ / 1051 kCal