Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Medel

Äppelpaj med citron och mandel

Ett recept för dig som vill förnya den klassiska äppelpajen. I denna variant görs fyllningen utöver äpplen med mandel, kardemumma och syrlig citron. Serverat med en klick glass, vaniljsås eller kvarg blir rätten en succé!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Deg: Smält matfettet i en kastrull. Blanda mjöl, socker, vanilj och bakpulver i en bunke. Rör ner matfettet och rör ihop till en deg.
  3. Fyllning: Hacka mandeln grovt. Stöt kardemummakärnorna  i en mortel. Skölj citronen och riv skalet. Rör ihop matfettet med socker och ägg. Blanda ner mandeln, kardemumman och citronskalet i smeten.
  4. Skala, kärna ur och skiva äpplena.
  5. Tryck ut degen i en ugnssäker form ca 23 cm i diameter. Lägg äppleskivorna på degen. Bred över fyllningen.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter.
  7. Servera kakan lite ljummen med glass, vaniljsås eller kvarg.

För alla

Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot glutenfri finmix. Använd glutenfritt ströbröd eller kokosflingor.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 8
Deg
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar ca 120 g)
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm bakpulver
Fyllning
  • 50 g skållad mandel
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 citron rivet skal
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 - 4 äpplen (3-4 äpplen motsvarar ca 500 g)
Till servering
  • glass, vaniljsås eller kvarg
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2285 kJ / 546 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer