Äppelpaj med citron och mandel
Ett recept för dig som vill förnya den klassiska äppelpajen. I denna variant görs fyllningen utöver äpplen med mandel, kardemumma och syrlig citron. Serverat med en klick glass, vaniljsås eller kvarg blir rätten en succé!
Ingredienser
8 portioner
Deg
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar ca 120 g)
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
Fyllning
50 g skållad mandel
1 tsk kardemummakärnor
1 citron rivet skal
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 ägg
3 - 4 äpplen (3-4 äpplen motsvarar ca 500 g)
Till servering
glass, vaniljsås eller kvarg
För alla
Rätten innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot glutenfri finmix. Använd glutenfritt ströbröd eller kokosflingor.
Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2285 KJ / 546 kCal
Fett35.5 g
Kolhydrater49.9 g
Protein6.7 g
Kommentarer
Otroligt goda smaker! Men nästa gång ska jag förgrädda pajskalet, det blev aldrig riktigt gräddat med en blöt fyllning på. Då blir det nog en riktig favorit.
Susanne
2024-02-03Supergod!!!!
Kristina
2023-11-07Fantastisk!
Annika
2023-03-18