Äppelpaj med citron och mandel

Betyg 4.3 av 5.29 personer har röstat
Receptet har 9 kommentarer
Äppelpaj med citron och mandel

Ett recept för dig som vill förnya den klassiska äppelpajen. I denna variant görs fyllningen utöver äpplen med mandel, kardemumma och syrlig citron. Serverat med en klick glass, vaniljsås eller kvarg blir rätten en succé!

Äppelpaj med citron och mandel

Ingredienser

8 portioner

Deg

100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar ca 120 g)
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver

Fyllning

50 g skållad mandel
1 tsk kardemummakärnor
1 citron rivet skal
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 ägg
3 - 4 äpplen (3-4 äpplen motsvarar ca 500 g)

Till servering

glass, vaniljsås eller kvarg

Gör så här

00:00:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

9 st
  • Otroligt goda smaker! Men nästa gång ska jag förgrädda pajskalet, det blev aldrig riktigt gräddat med en blöt fyllning på. Då blir det nog en riktig favorit.

    Susanne

  • Supergod!!!!

    Kristina

  • Fantastisk!

    Annika

  • Ingen höjdare. Skulle inte kalla botten för pajdeg utan mer sörja. För mycket citron också så det blev lite besk smak på det hela. Såg fram emot denna paj då alla skrev bra recensioner men denna kommer vi tyvärr aldrig göra igen. Smakar illa!

    Joakim

  • Gudomlig!

    Annika

  • Fantastiskt god! Jag bytte ut hälften av mjölet mot mandelmjöl vilket blev jättegott. Litet minus för att den badar i smör.

    Johanna

  • Hysteriskt himla god äppelpaj som vi gjort flera gånger och som alltid är lika uppskattad! Kardemumman i kombination med den fräscha citronen är fantastisk till äpplena och den krämiga fyllningen. Ni kommer aldrig vilja äta någon annan äppelpaj när ni väl smakat denna ;) En verklig favorit hos oss!

    Elin

  • Fantastiskt god paj! Succé. Gett receptet vidare till flera vänner som även de är förtjusta... God smakbrytning med mandel kardemumma och citronskalet. Hör nu till mina favoritrecept. Pajdegen dock något snålt tilltagen . Monika

    Monika

  • Hej! En underbart god äppelpaj! Jag gjorde några små ändringar i receptet, vi är inte så förtjust i kardemumma så jag bytte ut det mot vaniljsocker istället och ökade på fyllningen med ytterligare 1 ägg och knappt 50 gram smör. Degmängden var i minsta laget även den så den kommer jag att öka på nästa gång jag gör denna paj. En ny favorit hos oss!

    Lena

Näringsvärde per portion

Energi2285 KJ / 546 kCal
Fett35.5 g
Kolhydrater49.9 g
Protein6.7 g

Testa liknande recept

  • Ägg- och kaviardipp
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Marängsviss med hjortron och kolasås
    Betyg 3.7 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Mjuk korint- och aprikoskaka
    Betyg 2.9 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad