Äppelpaj med citron och mandel

Ett recept för dig som vill förnya den klassiska äppelpajen. I denna variant görs fyllningen utöver äpplen med mandel, kardemumma och syrlig citron. Serverat med en klick glass, vaniljsås eller kvarg blir rätten en succé!

Ingredienser
8 portioner
Deg
100 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar ca 120 g)
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
Fyllning
50 g skållad mandel
1 tsk kardemummakärnor
1 citron rivet skal
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
1 ägg
3 - 4 äpplen (3-4 äpplen motsvarar ca 500 g)
Till servering
glass, vaniljsås eller kvarg
Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2285 KJ / 546 kCal
Fett35.5 g
Kolhydrater49.9 g
Protein6.7 g
Kommentarer
9 stOtroligt goda smaker! Men nästa gång ska jag förgrädda pajskalet, det blev aldrig riktigt gräddat med en blöt fyllning på. Då blir det nog en riktig favorit.
Susanne
Supergod!!!!
Kristina
Fantastisk!
Annika
Ingen höjdare. Skulle inte kalla botten för pajdeg utan mer sörja. För mycket citron också så det blev lite besk smak på det hela. Såg fram emot denna paj då alla skrev bra recensioner men denna kommer vi tyvärr aldrig göra igen. Smakar illa!
Joakim
Gudomlig!
Annika
Fantastiskt god! Jag bytte ut hälften av mjölet mot mandelmjöl vilket blev jättegott. Litet minus för att den badar i smör.
Johanna
Hysteriskt himla god äppelpaj som vi gjort flera gånger och som alltid är lika uppskattad! Kardemumman i kombination med den fräscha citronen är fantastisk till äpplena och den krämiga fyllningen. Ni kommer aldrig vilja äta någon annan äppelpaj när ni väl smakat denna ;) En verklig favorit hos oss!
Elin
Fantastiskt god paj! Succé. Gett receptet vidare till flera vänner som även de är förtjusta... God smakbrytning med mandel kardemumma och citronskalet. Hör nu till mina favoritrecept. Pajdegen dock något snålt tilltagen . Monika
Monika
Hej! En underbart god äppelpaj! Jag gjorde några små ändringar i receptet, vi är inte så förtjust i kardemumma så jag bytte ut det mot vaniljsocker istället och ökade på fyllningen med ytterligare 1 ägg och knappt 50 gram smör. Degmängden var i minsta laget även den så den kommer jag att öka på nästa gång jag gör denna paj. En ny favorit hos oss!
Lena