ÖVER 60 MIN | Medel

Äppelchutney 

Gör en kryddig äppelchutney med kanel! I denna chutney använder vi samma kryddor som i kinesisk five spice. Chutneyn är ett perfekt sötsyrligt tillbehör till maten, med smaker som gifter sig fint med bland annat kyckling, fläskfilé och lamm.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 2 dl portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Skala och kärna ur äpplena och skär i mindre bitar.
  3. Mortla sichuanpeppar eller vitpeppar, fänkålsfrön och nejlikor. Blanda med kanelen.
  4. Rosta kryddorna och stjärnanisen i en torr kastrull. Tillsätt olja och lök, fräs ca 5 minuter på låg värme tills löken mjuknar. Tillsätt äpplen, vinäger, vatten, socker och salt. Låt koka på medelvärme ca 20 minuter, rör om då och då. Tillsätt ev mer vatten om det om det behövs.
  5. Lägg upp i väl rengjorda glasburkar med tättslutande lock. Låt svalna och förvara i kylen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per dl.

Ingredienser

Portioner: ca 2 dl
  • 1 stor gul lök
  • 8 stora syrliga äpplen
  • 1/2 tsk sichuanpepparkorn eller vitpepparkorn
  • 1/2 tsk fänkålsfrön
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 stjärnanis
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt

Näringsvärde
Per portion

Energi 3249 kJ / 776 kCal