ÖVER 60 MIN | Medel

Äppelcheesecake

Baka vår magiska äppelcheesecake till kalas eller lyxig fikastund! Det är en fryst cheesecake med digestivebotten och kolaäpplen. Ringla över resterande kolasås med äppelbitar vid servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kolaäpplen: Dela och kärna ur äpplena. Skär i små klyftor. Blanda grädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Låt koka upp och koka 3 minuter till en kolasås. Tillsätt äpplena och låt koka ytterligare ca 3 minuter tills äpplena mjuknar. Låt svalna helt.
  2. Botten: Smält smöret. Mixa eller krossa digestivekex och blanda med smöret. Tryck ut i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10-12 bitar).
  3. Vispa färskost, äggulor, strösocker och vaniljpulver till en fluffig smet i en stor bunke.
  4. Vispa äggvitor fluffigt i en bunke och grädde fluffigt i en annan bunke. Vänd ner grädden i färskostblandningen och vänd sist ner äggvitorna.
  5. Fördela hälften av kolaäpplena i botten av formen. Häll cheesecakesmeten över och ställ i frysen minst 6 timmar. Ta fram ca 30 minuter före servering.
  6. Till servering: Ringla över resten av kolaäpplena vid servering. Servera gärna med hackade, rostade hasselnötter.

För alla

Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, färskost och vispgrädde.

Näringsvärdet är beräknat utan hasselnötter till servering.

Ingredienser

Portioner: 10-12
Kolaäpplen
  • 500 g röda äpplen (500 g motsvarar 3-4 äpplen)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk smör
Botten
  • 150 g smör
  • 300 g digestivekex
  • 300 g färskost
  • 3 äggulor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 krm vaniljpulver
  • 3 äggvitor
  • 3 dl vispgrädde
Till servering
  • rostade hackade hasselnötter

Näringsvärde
Per portion

Energi 2802 kJ / 670 kCal