Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Ångad sparris med hollandaisesås

Ångad sparris med hollandaisesås är ett gott och relativt enkelt recept. Den gröna eller vita sparrisen smakar ljuvligt med en krämig hollandaisesås. Servera tillsammans med bröd.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hollandaisesås: Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman vatten och äggulor i en kastrull (ej aluminium) med lite salt och vitpeppar.
  2. Ställ kastrullen på svag värme eller i vattenbad och vispa kraftigt tills blandningen börjar tjockna, 3-5 min. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner det ljumma smöret, först en matsked i taget tills såsen tjocknar.
  3. Häll därefter i en stråle under vispning. Rör ner citronsaften och smaka av. Såsen ska gå lätt att hälla med sked. Är den för tjock så späd med lite vatten.
  4. Skala den vita sparrisen ett par cm under knoppen och ner mot rotändan. Grön sparris behöver inte skalas. Skär av den hårda nedre delen.
  5. Bind ev ihop knippen om 8-10 stjälkar, de tunnaste i mitten. Bind på två ställen.
  6. Koka upp vatten med salt i en vid kastrull eller en speciell sparriskokare, helst med ånginsats, och lägg sparrisen på galler eller i ånginsatsen. Koka under lock ca 10 min.
  7. Prova med en sticka att sparrisen är färdig. Servera den varma sparrisen med hollandäs och rostat bröd.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg grön eller vit sparris
  • vatten
  • 1 msk salt
Hollandaisesås
  • 125 g smör (helst osaltat)
  • 3 msk vatten
  • salt och peppar
  • 3 äggulor
  • pressad saft av 1/2 citron
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1600 kJ / 380 kCal
Fett: 30 g
Läs mer om näringsvärden