Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Vit sparris med citronsås och örtkrust

Vit sparris med citronsås och örtkrust är förtjusande gott. Du kokar sparrisen så att lite tuggmotstånd kvarstår. Den krispiga örtkrusten gör du genom att mixa crostini och persilja.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala sparrisen och skär bort den nedersta delen. Koka den i saltat vatten så att den har spänst kvar, ca 2 minuter beroende på hur tjock och nyskördad den är. Lägg i iskallt vatten.
  2. Smält smöret på svag värme, gärna i mikron. Låt svalna och låt saltet i smöret sjunka till botten.
  3. Vispa äggulorna med citronjuicen i en tjockbottnad kastrull på svag värme tills den tjocknar lite (ca 65°C). Vispa försiktigt ner det skirade smöret i kastrullen, lite åt gången, utan att bottensatsen kommer med. Smör och ägg ska ha samma temperatur. Smaksätt med salt, vitpeppar och ev lite mer citronjuice.
  4. Mixa crostini och persilja med stavmixer eller i matberedare/mixer.
  5. Servera sparrisen varm eller kall med såsen och örtkrusten.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller knäcke i stället för crostini.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt margarin och välj bröd eller ströbröd utan mjölk.

Tips

Skala längs med sparrisen strax nedanför knoppen. Skär bort den nedersta delen av sparrisen, som ofta är lite träig. För att kontrollera om sparrisen är färdigkokt, stick med en provsticka i den tjockaste delen av sparrisen, som ska ha lite "kärna" kvar. Om du kokar sparrisen i förväg kan du täcka över den med aluminiumfolie eller värmetålig plast och värma den vid servering i ugn, 100°C. Eller värm den på låg effekt i microvågsugnen.

Om såsen skurit sig: Vispa upp en ny äggula i en skål. Häll i den skurna såsen lite i taget under vispning tills den tjocknat på nytt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 500 g vit sparris
  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 msk färskpressad citronjuice (2 msk citronsaft motsvarar ca 1/2 citron)
  • 2 tsk vatten
  • 2 msk krossad crostini (2 msk krossad crostini motsvarar ca 4 crostini)
  • 1 msk hackad persilja
  • 2 1/2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?