Vit sparris med citronsås och örtkrust
Vit sparris med citronsås och örtkrust är förtjusande gott. Du kokar sparrisen så att lite tuggmotstånd kvarstår. Den krispiga örtkrusten gör du genom att mixa crostini och persilja.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2007
Ingredienser
4 portioner
ca 500 g vit sparris
200 g smör
2 äggulor
2 msk färskpressad citronjuice (2 msk citronsaft motsvarar ca 1/2 citron)
2 tsk vatten
2 msk krossad crostini (2 msk krossad crostini motsvarar ca 4 crostini)
1 msk hackad persilja
2 1/2 krm salt
1 krm vitpeppar
För alla
Innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller knäcke i stället för crostini.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt margarin och välj bröd eller ströbröd utan mjölk.
Gör så här
Tips
Skala längs med sparrisen strax nedanför knoppen. Skär bort den nedersta delen av sparrisen, som ofta är lite träig. För att kontrollera om sparrisen är färdigkokt, stick med en provsticka i den tjockaste delen av sparrisen, som ska ha lite "kärna" kvar. Om du kokar sparrisen i förväg kan du täcka över den med aluminiumfolie eller värmetålig plast och värma den vid servering i ugn, 100°C. Eller värm den på låg effekt i microvågsugnen.
Om såsen skurit sig: Vispa upp en ny äggula i en skål. Häll i den skurna såsen lite i taget under vispning tills den tjocknat på nytt.
Om såsen skurit sig: Vispa upp en ny äggula i en skål. Häll i den skurna såsen lite i taget under vispning tills den tjocknat på nytt.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Bra, gott och krämigt (om man skippar crostinin). Skär det sig är ägget för varmt, bara att ta en tsk vatten så löser det sig.
Arve
2020-04-17Laga in det här receptet. Såsen skär sig upprepade gånger. Har gjort egen bearnaise x flera utan problem, detta recept är felaktigt.
Olof
2016-05-19