Vit sparris med citronsås och örtkrust

Betyg 4 av 5.
2 personer har röstat
2
Vit sparris med citronsås och örtkrust

Vit sparris med citronsås och örtkrust är förtjusande gott. Du kokar sparrisen så att lite tuggmotstånd kvarstår. Den krispiga örtkrusten gör du genom att mixa crostini och persilja.

Ett recept från:
Buffé nr 5, 2007

Vit sparris med citronsås och örtkrust

Ingredienser

4 portioner
ca 500 g  vit sparris
200 g  smör
2   äggulor
2 msk  färskpressad citronjuice (2 msk citronsaft motsvarar ca 1/2 citron)
2 tsk  vatten
2 msk  krossad crostini (2 msk krossad crostini motsvarar ca 4 crostini)
1 msk  hackad persilja
2 1/2 krm  salt
1 krm  vitpeppar

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller knäcke i stället för crostini.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt margarin och välj bröd eller ströbröd utan mjölk.

Gör så här

Tips

Skala längs med sparrisen strax nedanför knoppen. Skär bort den nedersta delen av sparrisen, som ofta är lite träig. För att kontrollera om sparrisen är färdigkokt, stick med en provsticka i den tjockaste delen av sparrisen, som ska ha lite "kärna" kvar. Om du kokar sparrisen i förväg kan du täcka över den med aluminiumfolie eller värmetålig plast och värma den vid servering i ugn, 100°C. Eller värm den på låg effekt i microvågsugnen.

Om såsen skurit sig: Vispa upp en ny äggula i en skål. Häll i den skurna såsen lite i taget under vispning tills den tjocknat på nytt.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
2 personer har röstat

Kommentarer

Bra, gott och krämigt (om man skippar crostinin). Skär det sig är ägget för varmt, bara att ta en tsk vatten så löser det sig.

Arve

2020-04-17

Laga in det här receptet. Såsen skär sig upprepade gånger. Har gjort egen bearnaise x flera utan problem, detta recept är felaktigt.

Olof

2016-05-19

Testa liknande recept

Laxtartar med lakritsmajonnäs
Betyg 3.1 av 5.
7 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Ångad sparris med hollandaisesås
Betyg 2.9 av 5.
16 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Grön sparris med dragonmajonnäs
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Sparris- och ostpastejer
Betyg 3.1 av 5.
24 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Vit sparris med mousselinesås
Betyg 3.6 av 5.
9 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Sparris med solrosfrön och parmesan
Betyg 1.5 av 5.
2 personer har röstat
Under 15 min att tillaga