Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Älgstek från Wanås

Sugen på söndagsstek? Då ska du testa detta smarriga recept på älgstek med smak av enbär! Lägg den läckra älgsteken på en bädd av rotfrukter och servera sedan tillsammans med hasselbackspotatis.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2010
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 älgstek portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Receptet är ej provlagat av Buffé Köket.

  1. Tag en älgstek och injicera 3 dl vispgrädde på olika ställen i steken – använd en »veterinärspruta» eller »marinatorspruta«.
  2. Rulla steken i mortlade enbär, svartpepparkorn och salt. Täck steken med tjocka skivor rökt fläsk och bind om. Sätt ugnen på 150°C.
  3. Grovskiva rikligt med sopprötter i en långpanna och klicka på 200 g smör. Salta och strö lite fint paprikapulver över rötterna.
  4. Sätt i en stektermometer och lägg steken på rotfruktsbädden. Ställ i ugnen tills steken är 65°C. Tag ut steken och frigör den från fläsket, omslut den med rikligt med folie, ställ åt sidan.
  5. Lägg fläskbitarna på rotfrukterna och höj temperaturen på ugnen till 200°C. Låt stå i ugnen tills fläsket blivit knaprigt.
  6. Tag ut långpannan, häll av skyn och klipp fläsket i små bitar. Nu, efter ca 30 minuter, har temperaturen i älgsteken stabiliserats och den kan skäras i tunna bitar och läggas på rotfruktsbädden med fläskknapret (alternativt servera på varma tallrikar).
  7. Servera med hasselbackspotatis, sky och kryddsmör av enbär, salt, persilja och rivet citronskal.

Ingredienser

Portioner: 1 älgstek
  • älgstek
  • 3 dl vispgrädde
  • mortlade enbär
  • svartpeppar
  • salt
  • tjocka skivor rökt fläsk
  • soppgrönsaker (sopprötter)
  • 200 g smör
  • salt
  • fint paprikapulver
Till servering
  • hasselbackspotatis
  • sky
  • kryddsmör av enbär, salt, persilja och rivet citronskal
Lägg till i inköpslistan