Älgfärsbiff med sötsyrlig basilikasås | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Älgfärsbiff med sötsyrlig basilikasås

Mustiga biffar av älgfärs med krämig basilikasås. Biffarna serveras med potatis rostad i ugn. Hastigt kokta sockerärtor, eller sugarsnaps, blir en perfekt krispig munsbit till denna rejäla maträtt.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 41, 2013
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina älgfärsen.
  2. Potatis: Sätt ugnen på 225˚C och sätt i en ugnsplåt.
  3. Skär potatisen i skivor och blanda med oljan, krydda med salt och peppar.
  4. Häll ut potatisen på den förvärmda plåten och rosta ca 25 minuter.
  5. Biffar: Blanda färsen med salt och peppar, ägg och vatten. Forma till små runda biffar, ca 12 stycken (för 4 port). 
  6. Sås: Häll grädden och vattnet i en kastrull, lägg i buljongtärningen och koka upp så att den löser sig. Smaka av med socker, salt, peppar och vinäger. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten.
  7. Grovhacka basilikan.
  8. Stek biffarna i matfettet 4-5 minuter på varje sida. 
  9. Koka sockerärterna hastigt i saltat vatten och låt dem rinna av.
  10. Mixa såsen slät med basilikan. 
  11. Servera biffarna med sockerärter, sås och potatis.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden. I övrigt är rätten fri från gluten.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos. 
Gör äggfri: uteslut äggen.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ.

 

 

 

Tips

Kockknepet: Skummig sås: Vispa 1/2 dl grädde (för 4 port) och rör ned i såsen precis innan servering, så får du en skummig och härlig sås.

Ingredienser

Portioner: 4
Potatis
  • 900 g fast potatis
  • 1 msk olja
  • salt och peppar
Älgfärsbiffar
  • ca 500 g älgfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 2 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 msk smör eller margarin
Basilikasås
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning eller fond
  • 1 tsk strösocker
  • salt och vitpeppar
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk maizena majsstärkelse
  • 1/2 kruka basilika
  • 150 g sockerärtor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2442 kJ / 583 kCal