Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Avancerad

Ägg Benedict

Pocherade ägg. Det kanske låter komplicerat och aningen tillsnoffsat, men om du tar dig tiden får du en rätt som imponerar på både dina gäster och dig själv. Dessa mjuka Benedict ägg serveras dessutom med en hemmagjord hollandaise sås. Lyxigt!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ägg: Koka upp vattnet med ättikan i en kastrull.
  2. Knäck ett ägg i sänder i en kopp. Låt äggen försiktigt rinna ner i vattnet ett och ett med en hålslev under, koka sakta 3-4 minuter. 
  3. Lyft upp äggen i en bunke med kallt vatten. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av. 
  4. Hollandaisesås: Smält smöret i en kastrull och skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret.
  5. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en bunke som passar ovanpå vattenkastrullen. Sätt bunken på vattenkastrullen (som kokar sakta). Vispa äggblandningen krämig.
  6. Ta bunken från kastrullen och sätt den på en fuktig trasa (så att den står still när man vispar). Nu är det viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur. Vispa ner smöret droppvis i äggkrämen tills den börjar tjockna.  Vispa sedan ner resten av smöret i en tunn stråle. Smaksätt med salt och peppar.
  7. Servera såsen helst inom en halvtimme. Låt såsen stå varmt men inte hett.
  8. Till servering: Stek brödet och skinkan i olivoljan i en stekpanna.
  9. Lägg 2 skivor skinka på varje brödskiva och lägg sedan på äggen. Skeda såsen över äggen så att det täcker. Servera gärna med sallad. Ät direkt.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
Pocherade ägg
  • 1 l vatten
  • 3 msk ättika (12 %)
  • 8 ägg
Hollandaisesås
  • 300 g smör
  • 3 små äggulor
  • 1/2 citron (1/2 citron motsvarar 1 tsk citronjuice)
  • 3 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm peppar
Till servering
  • 8 skivor surdegsbröd
  • 16 skivor rökt skinka
  • 3 msk olivolja
  • sallad
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2242 kJ / 536 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer