Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Acar awak

Acar awak, eller wok med grönsaker och frukt i kryddpaste, är en lite mer avancerad wokrätt som smakar himmelskt kryddstarkt. Grönsakerna som blancheras innan wokning får stora smaker av kryddpasten som tillsätts samman med lite vinäger.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2006
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär gurkan på längden i tunna 3 cm långa stavar. Vänd ner 1/6 av saltet, blanda väl och ställ åt sidan i 1 timme.
  2. Skär salladskål och brytbönor i 3 cm långa bitar. Skär morot och aubergine i 3 cm långa strimlor. Skala och skär ananasen i små bitar.
  3. Pressa ut så mycket vätska du kan ur gurkan.
  4. Koka upp vatten, vinäger, 2/6 av saltet och 1/4 av sockret. Blanchera (snabbkoka) varje grönsakstyp för sig, några sekunder för kålen, gurkan och ananasen, lite längre tid för övriga grönsaker. Låt rinna av.
  5. Hetta upp oljan i en wok och stek Kryddpasten tills den doftar aromatiskt. Tillsätt resten av sockret och resten av saltet. Koka upp och låt sedan svalna helt innan du rör ner balsamvinäger i blandningen.
  6. Vänd ner alla grönsaker i kryddblandningen och blanda väl. Rosta jordnötter och sesamfrön i en torr panna. Krossa/hacka jordnötterna. Strö över vid serveringen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

De inlagda grönsakerna blir godare om de får stå och ta smak ett par dygn. Bra hållbarhet om inte jordnötterna och sesamfröna blandas i. Den heta, syrliga smaken passar till såväl kött- som fiskrätter. Rätten är ganska stark, ta ev mindre kryddpaste.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 stor gurka
  • 6 msk salt
  • 1/2 salladskålshuvud
  • 2 dl brytbönor eller andra gröna bönor
  • 1 stor morot
  • 1 aubergine
  • 5 skivor färsk ananas skurna i små bitar
  • 3 dl små blomkålsbuketter
  • 6 dl vatten
  • 4 dl vitvinsvinäger (eller risvinäger)
  • 1 3/4 dl socker
  • 1 1/2 dl olja (t ex rapsolja)
  • 1 sats kryddpaste (se länk under steg 5) eller röd thailändsk currypaste + currypaste av någon indisk sort. (1 sats motsvarar 3 msk röd thailändsk currypaste + 3 msk indisk currypaste)
  • 2 msk vit balsamvinäger (eller risvinäger)
  • 1 1/2 dl jordnötter
  • 4 msk sesamfrön
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?