Acar awak

Betyg 3.3 av 5.
3 personer har röstat
0
Acar awak

Acar awak, eller wok med grönsaker och frukt i kryddpaste, är en lite mer avancerad wokrätt som smakar himmelskt kryddstarkt. Grönsakerna som blancheras innan wokning får stora smaker av kryddpasten som tillsätts samman med lite vinäger.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2006

Acar awak

Ingredienser

4 portioner
1   stor gurka
6 msk  salt
1/2   salladskålshuvud
2 dl  brytbönor eller andra gröna bönor
1   stor morot
1   aubergine
3 - 5   skivor färsk ananas skurna i små bitar
2 - 3 dl  små blomkålsbuketter
6 dl  vatten
4 dl  vitvinsvinäger (eller risvinäger)
1 3/4 dl  socker
1 1/2 dl  olja (t ex rapsolja)
1   sats kryddpaste (se länk under steg 5) eller röd thailändsk currypaste + currypaste av någon indisk sort. (1 sats motsvarar 3 msk röd thailändsk currypaste + 3 msk indisk currypaste)
2 msk  vit balsamvinäger (eller risvinäger)
1 1/2 dl  jordnötter
4 msk  sesamfrön

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

De inlagda grönsakerna blir godare om de får stå och ta smak ett par dygn. Bra hållbarhet om inte jordnötterna och sesamfröna blandas i. Den heta, syrliga smaken passar till såväl kött- som fiskrätter. Rätten är ganska stark, ta ev mindre kryddpaste.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 3.3 av 5.
3 personer har röstat

Kommentarer

Testa liknande recept

Sötsur ananassås
Betyg 2.4 av 5.
38 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Grön riswok
Betyg 3.3 av 5.
4 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Under 60 min att tillaga
Dubbelmacka med skinka och ananas
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kycklingspett marinerat i honung
Betyg 2.7 av 5.
3 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Satay med fräsch jordnötssås
Betyg 2.8 av 5.
70 personer har röstat
Över 60 min att tillaga