Acar awak

Acar awak, eller wok med grönsaker och frukt i kryddpaste, är en lite mer avancerad wokrätt som smakar himmelskt kryddstarkt. Grönsakerna som blancheras innan wokning får stora smaker av kryddpasten som tillsätts samman med lite vinäger.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2006

Ingredienser
4 portioner
1 stor gurka
6 msk salt
1/2 salladskålshuvud
2 dl brytbönor eller andra gröna bönor
1 stor morot
1 aubergine
3 - 5 skivor färsk ananas skurna i små bitar
2 - 3 dl små blomkålsbuketter
6 dl vatten
4 dl vitvinsvinäger (eller risvinäger)
1 3/4 dl socker
1 1/2 dl olja (t ex rapsolja)
1 sats kryddpaste (se länk under steg 5) eller röd thailändsk currypaste + currypaste av någon indisk sort. (1 sats motsvarar 3 msk röd thailändsk currypaste + 3 msk indisk currypaste)
2 msk vit balsamvinäger (eller risvinäger)
1 1/2 dl jordnötter
4 msk sesamfrön
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Tips
De inlagda grönsakerna blir godare om de får stå och ta smak ett par dygn. Bra hållbarhet om inte jordnötterna och sesamfröna blandas i. Den heta, syrliga smaken passar till såväl kött- som fiskrätter. Rätten är ganska stark, ta ev mindre kryddpaste.
Har du lagat receptet?
Kommentarer