Acar awak
Acar awak, eller wok med grönsaker och frukt i kryddpaste, är en lite mer avancerad wokrätt som smakar himmelskt kryddstarkt. Grönsakerna som blancheras innan wokning får stora smaker av kryddpasten som tillsätts samman med lite vinäger.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2006
Ingredienser
4 portioner
1 stor gurka
6 msk salt
1/2 salladskålshuvud
2 dl brytbönor eller andra gröna bönor
1 stor morot
1 aubergine
3 - 5 skivor färsk ananas skurna i små bitar
2 - 3 dl små blomkålsbuketter
6 dl vatten
4 dl vitvinsvinäger (eller risvinäger)
1 3/4 dl socker
1 1/2 dl olja (t ex rapsolja)
1 sats kryddpaste (se länk under steg 5) eller röd thailändsk currypaste + currypaste av någon indisk sort. (1 sats motsvarar 3 msk röd thailändsk currypaste + 3 msk indisk currypaste)
2 msk vit balsamvinäger (eller risvinäger)
1 1/2 dl jordnötter
4 msk sesamfrön
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer