Gräddsås
Gräddsås eller brunsås som de flesta kallar denna klassiska sås. Koka ihop grädde, soja, buljong med vatten. Vispa ner svart vinbärsgelé och red av såsen strax innan servering. Enkelt eller hur? Passar till de flesta rätter i vår älskade husmanskost.
Ingredienser
4 portioner
4 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 msk japansk soja
4 dl vispgrädde
1 msk svart vinbärsgelé
2 tsk majsstärkelse
peppar
ev salt
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör så här
Tips
Smaksätt gärna såsen med lite smulad ädelost och/eller lite ansjovisspad för en rundare smak.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1652 KJ / 395 kCal
Fett40 g
Salt2 g
Kolhydrater7 g
Protein3 g
Kommentarer
Kanske dum fråga men ungefär hur mkt vatten ska man ha till majsstärkelsen?
Jeanette
2024-02-29Hej! Jeanette! Inte alls en dum fråga! Ca 1 msk, bara så att den blandas så slipper man klumpar i såsen. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-02-29Blev ur tunn! Det kan inte stämma att man ska ha så mycket vatten ?!
Madeleine
2023-09-25Tack Madeleine för din kommentar! Det stämmer att du ska använda 4 dl vatten men det är viktigt att du kokar såsen kraftigt i ca 15 min så att den kokar ihop. Sen gillar vi ju alla olika tjock sås så om du vill ha den lite tjockare kan du reda av med lite mer majsstärkelse nästa gång. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-09-26Kan man byta tärning mot, t ex, en matsked fond?
Ricard
2023-02-20Hej Ricard! Ja det går bra, en tärning motsvarar ungefär 1,5 msk fond. 😊 Hälsnigar Lisa
Redaktionen
2023-04-13