Stolta, men inte nöjda

Med sikte på netto noll

ICA har redan gjort stora framsteg med att minska klimatpåverkan från den egna verksamheten – mellan 2006 och 2020 minskade ICA Gruppens utsläpp med hela 76%. Samtidigt finns utsläpp kvar, från till exempel godstransporter, köldmedia, och energi som används i ICAs kontor, butiker, och lager. Ur ett större perspektiv vet vi också att livsmedelsproduktion står för runt en fjärdedel av de globala klimatutsläppen.

Illustration

ICA Gruppens långsiktiga ambition är att fortsätta minska klimatavtrycket i hela värdekedjan, i linje med det som krävs för att nå Parisavtalets 1,5-gradersmål. ICA Gruppen skickade under 2023 in sina klimatmål till Science Based Targets initiative (SBTi) för validering. Målen är i linje med SBTi:s standard för netto noll-mål, och innebär utöver fortsatta utsläppsminskningar från den egna verksamheten att klimatpåverkan från kundernas livsmedelsinköp ska minska med 30% till 2030. ICA Gruppens klimatarbete belönades i 2021 års UN Global Climate Action Awards.

​ 
Utsläpp från den egna verksamheten

För att nå det långsiktiga målet om netto noll kommer ICA till 2030 att arbeta för att fortsätta minska utsläppen från den egna verksamheten så mycket som möjligt. Ungefär sjuttio procent av ICA Sveriges klimatutsläpp i den egna verksamheten kommer idag från godstransporter, så omställningen till fossilfria godstransporter är en nyckel för att minska klimatpåverkan. Till 2030 är ICAs mål att alla godstransporter från lager till butik ska vara fossilfria. I Stockholm, Malmö och Göteborg ska transporterna vara fossilfria redan 2025. 

Resterande utsläpp kommer köldmedia, det vill säga kylar och frysar på lager och i butik, från energi på kontor, lager och i butik, samt från tjänsteresor.

Samtidigt som vi minskar våra egna utsläpp, klimatkompenserar vi sedan 2020 varje år för de utsläpp som trots allt kvarstår. 

Läs mer om hur vi arbetar med klimatkompensation idag.

 
Minskad klimatpåverkan från kundernas livsmedelsinköp

Vi har länge arbetat med att utveckla tjänster som ska göra det enkelt för våra kunder att själva minska sin klimatpåverkan, med utgångspunkt i måltider, veckoplanering, och månadsinköp som ligger inom planetens gränser.

Våra klimatguidade recept, indikerar receptets klimatpåverkan med löv-symboler. Recepten i kategorin med minst klimatpåverkan ger upphov till max 0,5 kg koldioxidekvivalenter (CO2e) per portion, vilket är i linje med WWF:s riktlinjer för hur vi behöver äta för att uppnå de globala klimatmålen. Läs mer om klimatguidade recept och hur vi räknar.​ 

Tjänsterna vi erbjuder våra kunder, tillsammans med vårt arbete för att minska produkternas klimatavtryck, ska tillsammans bidra till vår ambition att till 2030 minska klimatpåverkan från kundernas inköp av livsmedel med 30 procent jämfört med 2022.

 
Klimatpåverkan hos våra leverantörer

För att nå målet om 30 procent mindre klimatavtryck från kundernas livsmedelsinköp, måste varje produkt som finns på våra hyllor också ha mindre klimatpåverkan 2030. Därför är samarbete med våra leverantörer centralt.

ICA har som mål att de av våra leverantörer som har störst klimatpåverkan, och som idag motsvarar 70% av vår klimatpåverkan i leverantörsledet, ska ha antagit vetenskapligt baserade klimatmål senast 2025. Det betyder att de – precis som vi – ska arbeta med utsläppsminskningar i den takt som enligt vetenskapen krävs för att bromsa den globala uppvärmningen. ICA arbetar också med att minska klimatpåverkan från sortimentet genom till exempel initiativet ICA Växa, och genom satsningar på exempelvis en ökad försäljning av vegetariska rätter samt frukt och grönsaker.