Säker mat

Så hanterar du maten

För oss på ICA är det väldigt viktigt att du ska kunna lita på maten du handlar hos oss. Därför arbetar ICA-butikerna efter en tydlig kvalitetsstandard som branschen tagit fram.

Fin, fräsch och säker mat. Exempel på vårt kvalitetsarbete är att all vår personal får utbildning i livsmedelssäkerhet. Den kunskapen delar vi gärna med oss av så att du också kan hålla dina färskvaror lika fina och fräscha även hemma. Här är några tips.

Frukt & grönt

  • Temperaturen är avgörande för frukter och grönsakers hållbarhet. Förvara dina frukter och grönsaker i rätt temperatur hemma, så håller de längre. Till exempel trivs gurka och tomater bäst i ca +12°C medan sallad och rotfrukter håller sig bäst i kylen. Info om rätt förvaringstemperaturer hittar du till exempel på www.fruktogront.se.
  • Äpplen avger etylengas och om du lägger dem jämte andra frukter i rumstemperatur mognar dessa snabbt. Bra om du vill få en hård avokado att mogna, dåligt om du inte vill att tomaterna ska bli övermogna.
  • Behandla vissa känsliga produkter som färskvaror, exempelvis passar tärnad frukt bäst i kylen. Likaså färdigskuren sallad och groddar.

Fisk

  • Färsk fisk är en känslig råvara. Därför har den inte ”bäst före-datum” utan ”sista förbrukningsdag”. Det betyder att den ska tillagas senast det datumet.
  • Var noga med att förvara fisken kallt, helst i en temperatur under +2°C. Förvaras den varmare håller den kortare.
  • Använd aldrig samma redskap till rå fisk som till mat som är färdig att äta, utan att diska dem ordentligt.

Kött

Precis som med fisk är det viktigt med kyla för köttet. Några köttråvaror är känsligare än andra – köttfärs, råkorv och inälvsmat. Dessa varor har därför ”sista förbrukningsdag” vilket betyder att de ska tillagas senast det datumet.

  • Förvara köttet i den temperatur som står på förpackningen.
  • Var noga med att följa ”sista förbrukningsdag” på köttfärs, råkorv och inälvsmat.
  • Köttet kan ibland bli lite grått i förpackningen, men öppnar du den så att syre kommer till så återfår köttet sin fräscha röda färg.

Tillagad mat

  • Vi ser alltid till att våra tillagade produkter, som till exempel grillad kyckling kommer upp i en temperatur på minst +72°C, då dör råvarornas bakterier som man annars kan bli sjuk av.
  • Om du får varm mat över, kyl den snabbt. Vitsen är att den under så kort tid som möjligt ska befinna sig i temperaturintervallet +20 till +40°C, där bakterier trivs som allra bäst. Sprid ut maten så mycket det går, t ex i en form med höga kanter, så går det fortare. Eller ställ ner hela kastrullen i ett bad med iskallt vatten och rör om då och då.
  • När du värmer maten igen, se till att den kommer upp i minst +72°C i hela rätten.
  • Mat gillar inte att åka upp och ner i temperatur för många gånger, det minskar näringsvärdet och ökar risken för att bakterier växer till. Mat som lagats, kylts ned och sedan värmts igen bör därför ätas upp eller kastas. 

Charkuterier

Olika sorters charkuterier ska hållas åtskilda, annars kan de påverka både varandras smak och hållbarhet.

  • Förvara charkuterierna i den temperatur som står på förpackningen. Kolla gärna temperaturen på olika platser i din kyl med en termometer.
  • Lägg inte olika sorters charkuterier, som till exempel kokt och rökt skinka, i samma förpackning.

Ostar

Olika ostar kan påverka varandra. Det är exempelvis lätt att överföra en mögelkultur från en ost till en annan. Skär dem därför med separata knivar och förvara dem i olika förpackningar.

  • Osten utvecklar sin fulla smak i rumstemperatur, så ta fram den i god tid innan du ska äta den.
  • Ost håller i allmänhet längre än ”bäst före-datum”. Har du mycket kvar när datumet går ut, riv ner osten och frys in. Perfekt att ha till gratänger, tacos mm. Det gäller dock inte opastöriserad ost, som har ”sista förbrukningdag”. Var noga med att följa den.

Bröd och bakverk

I våra butiksbagerier gäller samma regler som på vilket annat bageri som helst – vi förvarar alltid allergener som nötter och visa kryddor avskilt från övriga ingredienser så att de inte hamnar i fel produkt.

  • Fråga oss i butiken om du är allergisk mot något så kan vi berätta vilka ingredienser vi hanterar i bageriet, och på vilket sätt.
  • Tänk på att bakelser oftast är kylvaror. Låt dem inte stå framme för länge innan du äter dem.

Frysvaror

Vi kontrollerar regelbundet att temperaturen i frysdisken är -18°C eller kallare. Det är viktigt eftersom en tinad produkt som sedan fryses in, kan få sämre kvalitet. Glass till exempel, skulle bilda stora iskristaller.

  • Är det varmt ute så använd gärna kylbox till dina frysvaror hem från affären. De funkar då även som kylklampar till dina kylvaror.
  • Tina dina frysvaror i kylskåpet över natten. Då tinar produkten långsamt och behåller mer av sin vätska och struktur.
  • Frosta av din frys (om den inte gör det automatiskt) när den börjar bli lite isig, då håller den frystemperaturen bättre. Och du sparar el och gör miljön en tjänst!
  • Om maten har tinats upp mår den inte så bra av att frysas in igen. Det går däremot bra att tillaga råvaror som ha varit frysta och sedan frysa in den lagade rätten.   

Kylvaror

Färskvaror kräver kyla och i butiken kontrollerar vi regelbundet att kyldiskarna håller rätt temperatur (max +2°C, +4°C eller max +8°C beroende på vara) och dokumenterar det.

  • Är det varmt ute, använd gärna kylbox till dina färskvaror på väg hem från butiken. Då håller de bäst.
  • Olika varor kräver olika temperatur. På förpackningen kan du läsa hur kallt varan ska förvaras.
  • Mät temperaturen på olika platser i din kyl. Troligen varierar den lite, och du kan lägga varje vara där den håller sig bäst.
  • Följ ”sista förbrukningsdag” på varor som har sådan, men varor med ”bäst före-datum” håller i allmänhet längre om de förvarats på rätt sätt. Lita på dina smak- och luktsinnen.

Hur länge håller maten?

När tillverkaren av en matvara sätter ett bäst före-datum så gäller det datumet så länge förpackningen är oöppnad. När en förpackning öppnats så kommer det in syre och därmed bakterier, jäst och mögel. Därför blir hållbarheten avsevärt kortare. Olika typer av mat håller olika länge, men här är några bra tumregler: 

  • Använd rena redskap till sylten, smöret och saltgurkan. Undvik att ta exempelvis skivade pålägg med händerna, även om händerna är rena kan det komma ner bakterier i förpackningen som snabbt gör varan dålig i kylskåpet.
  • Titta, lukta och (om den ser bra ut och luktar fräscht) smaka på matvaran.
  • Mjölk och andra mejeriprodukter kan ätas så länge de inte har surnat eller luktar och smakar konstigt, där växer som regel inga farliga bakterier till.
  • Konserver kan förvaras i rumstemperatur men ska förvaras i kylskåpet när de har öppnats, de håller där lika länge som andra färskvaror. Flytta över överblivet innehåll i konservburkar av metall i en annan burk så att det inte hamnar tenn i maten.
  • Generellt bör man undvika att äta mögliga livsmedel.
  • Frys in lagad mat direkt som du vet att du inte kommer äta upp inom ett par, tre dagar.