Allergi och intolerans

Allergi och intolerans

Här kan du läsa om de vanligaste allergierna, symtom, vilka livsmedel och maträtter som kan innehålla vad samt hur man läser en innehållsförteckning. Dessutom får du konkreta förslag på alternativa varor.

Allergi och intolerans - gluten

Gluten

Glutenintolerans, eller celiaki, är en autoimmun sjukdom som orsakas av gluten i maten och ger upphov till förändringar i tunntarmens slemhinna. Här kan du läsa om vad glutenöverkänsliga personer bör undvika och vad de kan äta istället.

Allergi och intolerans - laktos

Laktos

Laktos är mjölkens socker och finns i alla mjölkprodukter och produkter som innehåller mjölk. I Norden har kosten av tradition varit baserad på stora mängder mjölk och därför tål de flesta nordbor mjölk i vuxen ålder.

Allergi och intolerans - mjölkprotein

Mjölkprotein

Mjölkprotein finns i all mjölk och i livsmedel där mjölk ingår. Allergin upptäcks oftast när amningen upphör och barnet börjar med mjölkbaserade ersättningar eller välling. De flesta barn växer dock ifrån allergin före skolåldern.

Allergi och intolerans - fisk och skaldjur

Fisk och skaldjur

Allergi mot fisk, skaldjur och blötdjur är inte så vanligt, men däremot så är reaktionerna oftast kraftiga. Ibland kan det räcka endast med doften av fisk för att utlösa en reaktion.

Soja

Soja

Soja är en baljväxt och därmed släkt med andra bönor, ärter och med jordnötter. Soja används i en rad olika produkter både som smakförstärkare och för att ge bättre hållbarhet, önskvärd konsistens och högre proteininnehåll.

Allergi och intolerans - nötter

Nötter

Nöten är en frukt med torrt och hårt skal. Vanligtvis innehåller den endast ett frö som t ex hasselnöten. Paranötter, krakmandel och valnöt kallas också nötter fast de egentligen är stenfrukter. Jordnöten är egentligen en baljväxt (böna).

Allergi och intolerans - ägg

Ägg

Allergi mot ägg förekommer ofta hos barn men också hos vuxna. Vid äggallergi kan man vara mycket känslig mot ägg så att man i extrema fall inte heller tål höns- eller kycklingkött och t ex att röra vid äggkartonger.

Allergi och intolerans - pollen

Korsreaktion vid pollenallergi

Pollenallergi är vanligt förekommande. Björkpollen, gräspollen och gråbopollen är de vanligaste. Ofta är överkänsligheten mot olika närbesläktade livsmedel störst vid pollensäsong men förekommer även under andra delar av året.

vete

Vete

Vete är det mest allergena av våra sädesslag. Både barn och vuxna kan drabbas av veteallergi, även om det är vanligast hos barn. Veteallergi kan växa bort med tiden, även om prognosen är sämre än vid till exempel ägg- och mjölkallergi.