Hoppa till sidans innehåll

Recept

Zucchiniplättar med fetaost och dill

De här gröna zucchiniplättarna är lättlagade och smakar otroligt gott. Servera dem frasigt nystekta, gärna med en klick tjock yoghurt smaksatt med vitlök och en generös sallad. Blanda gärna grön och gul zucchini för extra snygg finish på plättarna.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2016.

Ingredienser

12 st
  • 350 g zucchini
  • 3 salladslökar
  • 150 g fetaost
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1/2 dl finskuren dill
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • neutral olja till stekning

Till servering

  • matlagningsyoghurt (10%)
  • pressad vitlök

Näringsvärde per portion

Energi: 457 kj / 109 kcal
Protein:5.1 g
Kolhydrater: 5,9 g
Fett: 7,2 g
Salt: 0,71 g

Gör så här

  1. Riv zucchinin grovt. Lägg rivet i ett durkslag och krama ut vätskan. Ansa och finhacka salladslöken. Smula fetaosten.
  2. Vispa ihop mjöl och ägg. Tillsätt zucchini, lök, fetaost, dill, salt och peppar. Rör ihop till en jämn smet.
  3. Stek plättar i rikligt med olja ca 2 minuter per sida, eller tills plättarna fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Till servering: Servera gärna med vitlöksyoghurt.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri fetaost och yoghurt.
Gör mjölksproteinfri: byt ut fetaost mot tofu. Ersätt yoghurt med soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat per plätt inkl vitlöksyoghurt.