Hoppa till sidans innehåll

Recept

Tre mumsiga röror

Att dippa grönsaksstavar i olika röror är ett nyttigt, men samtidigt festligt sätt att njuta. Här är tre sorters röror med smak av rökt tofu och röda linser, morot och apelsin samt en klassisk kikärtsröra, det vill säga hummus. Dip it!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2014.

Ingredienser

Tofuröra

  • 2 dl röda linser
  • 100 g rökt tofu
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och peppar

Apelsin- och morotsröra

  • 2 morötter
  • 50 g rostade mandlar
  • finrivet skal av 1 apelsin
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och peppar

Hummus

  • 1 burk kikärter (à ca 400 g)
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 1/2 kruka koriander
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

Tofuröra

  1. Koka linserna mjuka enligt anvisning på förpackningen. Häll av och låt svalna något.
  2. Mixa linserna släta tillsammans med rökt tofu, persilja, vinäger och olivolja med matberedare eller stavmixer. Tillsätt ev mer olja om röran känns för fast.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Apelsin- och morotsröra

  1. Skala och skär morötterna i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  2. Häll av morötterna och mixa slätt med mandlar, apelsinskal och olivolja med matberedare eller stavmixer. Tillsätt ev mer olja om röran känns för fast.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Hummus

  1. Häll av och låt kikärterna rinna av i ett durkslag.
  2. Mixa kikärterna med citronjuice, vitlök, koriander och olja med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt ev mer olja om röran känns för fast.
  3. Smaka av med salt och peppar.