Recept

Hel laxsida på grillen med mexican salsa verde

Bjud på helgrillad laxsida med salsa verde på grillfesten! Lätt att grilla till många. Grilla laxen på folie under lock. Mixa tomat, vitlök, koriander, gräslök, sallad, jalapeño, olja och en nypa socker till en jämn sås. Servera den grillade laxen med salsan, grillade grönsaker, gräddfil och tortillabröd.

Ingredienser

  • 1 sida lax med skinn (1 sida motsvarar ca 1 1/2-2 kg)
  • flingsalt med citron
  • svartpeppar
  • ugnsfolie

Salsa verde

  • 3 tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka koriander
  • 1 huvudsallad
  • 3 msk inlagd jalapeño
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk strösocker

Till servering

  • sparris
  • paprika
  • majskolv
  • gräddfil
  • tortillabröd

Näringsvärde per portion

Energi: 3526 kj / 843 kcal
Protein:49,0 g
Kolhydrater: 66,9 g
Fett: 40,1 g

Gör så här

  1. Gnid in köttsidan på laxen ganska rikligt med salt och peppar. Vik ett folieark dubbelt så att det blir lika långt som laxsidan och lägg på laxen. Lägg foliearket mitt på grillen, se till att kolen eller briketterna ligger runt om och inte under laxsidan. Grilla under lock 25-30 minuter.
  2. Salsa verde: Dela och krama ur kärnorna ur tomaterna. Skala och skiva vitlöken. Skär gräslöken i cm långa strån. Skär av korianderbladen med ca 2 cm stjälk. Ansa salladen.
  3. Mixa tomatköttet med alla ingredienserna till en jämn salsa. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Till servering: Grilla grönsakerna och värm tortillabröden.
  5. Servera laxen med grillade grönsaker, salsa verde, gräddfil och tortillabröd.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: Välj glutenfritt bröd att servera till.
Gör laktosfri: Välj laktosfri gräddfil att servera till.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut gräddfil mot Sour Supreme (innehåller soja) eller havrebaserad liknande produkt.