Syna saltet!

ICA jobbar för

lägre salthalt

Vi svenskar konsumerar nästan dubbelt så mycket salt som rekommenderas, vilket ökar risken för hjärtinfarkt och stroke. Frågan är: Vad har ICA för ansvar när det gäller den höga salthalten i maten som säljs?

Publicerad den 21 maj, 2015

Svensken konsumerar i snitt 11 gram salt om dagen, vilket är mer än dubbelt så mycket som Livsmedelsverket rekommenderar. För mycket salt höjer blodtrycket, vilket i sin tur kan orsaka hjärt- och kärlsjukdom. Faktum är att långt fler svenskar dör av för mycket salt i maten än av trafikolyckor. 

– Att vi svenskar konsumerar så mycket salt är naturligtvis väldigt illa, och vi måste på något 
sätt se till att saltintaget minskar, säger Christina Karlsson, ICAs chefsdietist.

Svenskar – ett saltälskande folk

Det är inte saltandet vid matbordet och spisen som är problemet. Nej, den stora boven är det dolda saltet i livsmedel såsom ost, korv, bröd och matfett samt färdiga rätter. Dessutom betraktas vi svenskar som ett saltälskande folk, vilket gör att vissa producenter tillsätter lite extra salt i den mat som säljs i Sverige.

– Vi på ICA har givetvis ett ansvar för den mat vi säljer, och vi har länge brottats med hur vi ska förhålla oss till saltet. Dilemmat är att konsumenterna tycker att extrasaltade produkter är godare, och det är en stor utmaning att sänka salthalterna utan att konsumenterna upplever att maten inte smakar något. Men vi försöker, och just nu är vi på gång att sänka salthalten i våra egna köttbullar och vår falukorv, säger Christina Karlsson. 

För en dialog med leverantörer

När det gäller utvecklingen av egna produkter har ICA länge utgått från kriterierna för Nyckelhålet, Livsmedelsverket märkning för att hjälpa konsumenterna att hitta hälsosammare alternativ. Ett av kriterierna är just hur mycket salt ett livsmedel får innehålla.

– Vid produktutveckling är Nyckelhålet ambitionen, även om vi inte alltid lyckas nå den. Vi för också en dialog med våra leverantörer i saltfrågan. Andra initiativ är att vi deltar i utbildningar och projekt inom livsmedelsbranschen med syfte att sänka salthalten, säger Christina Karlsson.