Hoppa till sidans innehåll

Mattrender

Färgglad mat

– trendigt och nyttigt

Naturligt färgglad mat är inte bara en fröjd för ögat. De starka färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar också en hel del om nyttigheterna de bär på. Haka på den senaste färgtrenden med en kost i flera nyanser!

Forskning visar att människans hjärna går igång på mat med olika färger och former. Därför kan man säga att den starka färgen i morötter, blåbär och gröna blad helt enkelt är naturens sätt att lura i oss livsviktiga näringsämnen. Så vad döljer sig egentligen bakom det färgglada skalet?

Nyttiga färger

Mörkgröna grönsaker som spenat, broccoli och ärter är bland annat rika på folat, ett B-vitamin som minskar risken för sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Den röda färgen i tomater, paprika och vattenmelon däremot, kommer från antioxidanten lykopen som enligt forskning kan minska risken för blodpropp och vissa typer av cancer. 

I vissa fall sitter de nyttiga ämnena främst i skalet. I aubergine, röda druvor och bär till exempel, är skalen fulladdade med antioxidanter. Att äta mer bär kan därför medföra en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar hos kvinnor.

”Vi äter med ögonen”

Om man ska tro trendspanarna är 2015 året vi frossar i färgglad mat och exotiska kryddor, och det kan ju onekligen pigga upp. Traditionell, svensk husmanskost som stekta köttbullar med brunsås och oskalad potatis blir lätt en ganska dyster syn, och det är där grönsakerna kommer in i bilden. 

För Leif Grönlund, kock i ICAs kök, handlar matlagning i första hand om smakerna. Enligt honom bör vi fokusera på att kombinera de olika smakerna på rätt sätt och inte slänga upp en omotiverad paprika på tallriken bara för att den är gul.

– För mig är utseendet på maten alltid underordnat smakerna. Men självklart äter man med ögonen också! Vi kan alltid lyfta maten genom att toppa med något som ger struktur, karaktär och färg. Som morötter, röda mangoldskott och små ruccolablad.

Enkelt att piffa maten

Han pekar också på att den färgglada trenden inte nödvändigtvis måste innebära udda, och exotiska råvaror utan att man med enkla medel kan piffa till sin matlagning.

– Känner man att ”det här ser inte så roligt ut”, finns det ju jättefina örter man kan jobba med till exempel. Det kommer man väldigt långt på.