Hoppa till sidans innehåll

Baka nyttigt!

Det hälsosamma

mjölet

Mjölhyllan i butiken blir allt bredare. Men vilka mjöler ska man välja om man månar om sin hälsa? Och vilka bör man dra ner på? Vi på ICA dyker ner i den hälsosamma mjölpåsen!

Publicerad den 21 augusti, 2015

Det vita, siktade vetemjölet är fortfarande det mjöl som säljer absolut bäst i Sverige. Men på senare år har mjölsortimentet vuxit markant, med en rad mjölsorter som faller den hälsomedvetne i smaken.

– Den tydligaste hälsotrenden är att folk vill ha glutenfritt mjöl. Det har gett ett uppsving för mjöl gjort på exempelvis ris, kikärtor, mandlar eller kokos. Vill man äta glutenfritt ska man undvika mjöl gjort på vete, korn eller råg. Däremot kan man äta mjöl gjort på havre, ett sädesslag som är naturligt fritt från gluten, säger Hanna Banica, nordisk marknads- och innovationschef för kategori Bakning hos Lantmännen.

Mer kostfibrer i fullkorn

Månar man om sin hälsa ska man välja fullkornsmjöl framför siktat mjöl.

– Till skillnad från siktat mjöl är fullkornsmjöl gjort på hela kornet inklusive skaldelarna. Fullkornsmjöl har ett högre innehåll av kostfibrer som är bra för tarmen och magen, och ger en bättre mättnadskänsla. Dessutom innehåller fullkornsmjöl mer vitaminer och mineraler. Absolut nyttigast är fullkornsmjöl gjort på råg, säger Hanna Banica.

Ett tips är att hålla utkik efter mjöl som är märkt med Nyckelhålet.

– Nyckelhålsmärkningen innebär att mjölet innehåller 100 procent fullkorn, klargör Hanna Banica. 

Prova dig fram

Varje mjöl har specifika egenskaper. Därför går det inte alltid att byta ut ett mjöl mot ett annat, utan att smaken och konsistensen på det man lagar eller bakar förändras. Ett tips är därför att byta ut en del av mjölet mot ett hälsosammare alternativ.

– Ska man exempelvis steka pannkakor, kan man byta ut en tredjedel av vetemjölet mot fullkorsvetemjöl. Känner man att det funkar, kan man nästa gång öka mängden fullkorsvetemjöl till hälften, tipsar Hanna Banica.