En snabbkurs i

Proteinrik mat

Att man behöver kött för att få i sig protein är en myt som hängt med sedan urminnes tider. Visste du att sojabönor innehåller mer protein än kyckling? Och att havregryn slår ägg?

Anna-Sara Nilsson

Vi har rankat alla livsmedel från högst till lägst proteininnehåll i de olika kategorierna.

Proteinkällor från kött, fisk och ägg (per 100 g) 

Räknat på rå vara om inget annat anges.

Tonfisk: 24 g (konserverad i vatten)

Kycklingfilé 23 g

Nötkött: 22 g

Nötfärs:  20 g

Lax: 20 g 

Blandfärs: 19 g

Torsk: 18 g

Makrill: 17 g

Fläskkött:  17 g

Ägg: 12 g


Växtbaserade proteinkällor (per 100 g):

Avser torkade varor

Sojabönor: 34 g

Bönor (kidney/vita/bruna): 22 g

Ärter (gula/gröna): 22 g

Kikärter: 21 g

Quorn: 14 g (avser otillagad)

Havregryn: 13 g

Quinoa: 12 g

Linser (gröna/röda): 11 g (torkade och kokta)

Bovete: 11 g

Pasta: 4 g (tillagad)

 


Proteinkällor från nötter och frön (per 100 g):

Jordnötter: 26 g

Pumpafrö: 25 g

Solrosfrö: 23 g

Jordnötssmör: 23 g

Mandel: 20 g

Linfrö: 18 g

Cashewnötter: 18 g

Chiafrö: 16 g

Valnötter: 14 g

Hasselnötter: 13 g

 


Proteinkällor från mejerier (per 100 g):

Parmesanost, 30 %: 42 g

Hushållsost, 17 %: 31 g

Hushållstost, 28 %: 27 g

Kvarg, 1%: 13 g

Keso, 4 %: 12 g

Mjölk: 3,5 g

Fil/yoghurt: 3,4 g