Hoppa till sidans innehåll

5 myter om

margarin

Margarin innehåller en massa plastkulor, det är onyttigare än smör och så får vi inte glömma att margarin också är himla dåligt för hälsan. Men stämmer verkligen detta?

I samarbete med Milda

 • Margarin är en enda kemikaliesoppa

  Nänä, margarin är gjort av en vegetabilisk olja, t ex solrosolja, och vatten alternativt mjölk. I ett tidigt skede i processen så behandlas oljan med godkända tillsatser för att exempelvis inte härskna så lätt men också för att få neutral smak. För att blandningen av olja och vatten eller mjölk ska hålla ihop och få rätt konsistens så tillsätts emulgeringsmedel, vilket är fullt kontrollerat och ofarligt. Ett emulgeringsmedel kan vara gjort av fett. Sen lite salt och ibland aromämnen för bästa smak. I många sorter tillsätts också vitaminer.

 • Smör är bättre än margarin

  Det beror på vad man är ute efter. När det gäller smakperspektivet så tycker många att smör är oslagbart. Men, sett ur hälsoperspektivet så skulle många må bättre av att byta ut en del av det mättade fettet som exempelvis finns i smör, kött och feta mejeriprodukter, mot de omättade fetterna som finns i större utsträckning i margarin, vegetabiliska oljor, avokado och nötter men även i fet fisk. Och sett ur klimatperspektivet är margarin också vassare.

 • Margarin innehåller plastkulor

  Nej! Inte en enda plastkula finns i margarinet. Denna myten kan vi stryka en gång för alla. Faktum är att margarin innehåller väldigt naturliga ingredienser, de flesta har du hemma i kylskåpet.

 • Margarin är dåligt för hälsan

  Nej. Generellt sett så skulle många må bättre av att äta mer av det omättade fettet som finns i margarin men precis som det mesta så ska inget överkonsumeras. Den som äter väldigt mycket margarin kanske äter väldigt många smörgåsar och det behöver inte vara en fördel. Det gäller att se till helheten i kosten.

 • Margarin är dåligt för miljön

  Nja. All livsmedelsproduktion- och konsumtion påverkar klimatet men faktiskt så har rapsolja, som är en av ingredienserna i många margariner, mindre koldioxidutsläpp än smör.

Gör ditt eget hemgjorda margarin

 • Hemgjort margarin

  Hemgjort margarin

  Gott, enkelt och naturligt! Att göra eget margarin hemma är inte ett dugg krångligt. De flesta ingredienserna har du säkert redan i kylskåpet. Underbart gott att ha på mackan och fungerar dessutom till bakning!

  - Hemgjort margarin

  Spara