Mythbusting

6 myter om

majs

Innehåller majs bara socker, är den väldigt besprutad och hur är det nu, kan inte kroppen bryta ner majs? Här slår vi hål på 6 majsmyter.

Anna-Sara Nilsson/Paula Frösell
Tips:Här hittar du alla våra recept med majs!

 • Majs innehåller mycket socker

  Nja. Det finns inget tillsatt socker i majs, men ja, majs är ganska kolhydratrikt. 100 g majskorn innehåller ungefär 13 g kolhydrater.

 • Majsen är jättebesprutad

  Nej, men vid behov besprutas majs precis som andra grödor. Livsmedelskontroller i Sverige och på ICA säkerställer att bekämpningsmedelsrester inte ska finnas i den majs vi äter.

 • Kroppen kan inte bryta ner majs

  Ja, det går utmärkt. Och det är det som gör att näringen från majskornen kan komma kroppen till nytta. OCH nej! Däremot så är det fiberrika skalet på majskornen knappt möjligt för kroppen att bryta ner så därför kan man se att det passerar ut ganska obearbetat. Fibrerna mår tarmen bra av och fungerar också som mat för de goda tarmbakterierna samtidigt som de ger en bättre mättnadskänsla.

 • Majschips är nyttigare än potatischips

  Sant men mycket marginellt. Det som talar för majschipsen är att fett- och kaloriinnehåll är något lägre än i potatischips och att majschips är en fullkornsprodukt (nåja, mycket finmald men ändå). Som sagt, skillnaderna är så små så tycke och smak bör avgöra. Njut när du äter och gör det inte så ofta så kan du välja den sort du tycker bäst om.

 • All majs är genmanipulerad

  Nej. På ICA säger vi nej till genmodifierad majs. Om genmodifierad majs säljs i Sverige så måste den vara märkt så att det tydligt framgår att den är det.

 • Majs innehåller mycket kalorier

  Nja, det beror på vad man jämför med. På grund av sitt relativt stora kolhydratinnehåll så innehåller majskorn ofta två-fyra gånger mer kalorier än flera grönsaker såsom morot, tomat och broccoli, men däremot mindre kalorier än motsvarande vikt banan. Och lika mycket kalorier som kokt potatis. Jämför man med samma mängd lösviktsgodis så innehåller dock majs bara en fjärdedel av kalorierna. Att äta en grillad majskolv är med andra ord ett bra tillbehör till måltiden.