Mythbusting

10 myter om detox

Detox gör att din sömn förbättras, du blir hejsan-svejsan-glad och du rensar kroppen från alla gifter. Eller? Nu är det dags att slå hål på myter om detox.

Elin Nordström/Paula Frösell

 • Man rensar kroppen från gifter

  Nej! I kroppen finns det mycket riktigt gifter som vi fått i oss via maten vi ätit och luften vi andats. En stor del av dessa finns lagrade i fettväven och vid hastig viktnedgång så kan dessa gifter frigöras ur fettväven. Men att detox som dietmetod eller detoxprodukter skulle kunna hjälpa till i denna process är långt ifrån bevisat. Här har ju kroppen flera organ som ju har till uppgift att rena kroppen, njurarna och levern exempelvis. Och de gör det bra i en frisk kropp!

 • Man håller sig frisk om man detoxar

  Nej. En varierad kost i lagom mängd är ett sätt att öka sina chanser till ett friskare liv medan en detoxkur inte är det.

 • Man blir gladare och får energi

  Ja, vissa människor upplever att de mår bra av att detoxa. Troligtvis är det kopplat till att man inte är nöjd med sin vanliga kosthållning och därmed så mycket gladare när man känner att man har karaktär, håller sig till de uppsatta ramarna och följer en strategi. Precis på samma sätt fungerar andra dieter, man mår bra av såväl dieten som gör att man kanske tappar något i vikt som det psykologiska att man faktiskt klarar det man sagt att man ska göra.

 • Må-bra hormoner som dopamin och serotonin balanseras.  Nej det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle finnas ett sådant samband.

 • Detox är riskfritt

  Nej. Kosten blir för det mesta väldigt ensidig så det kan inte rekommenderas över längre tid även om det inte är farligt för en frisk människa att hålla på med under en kortare period. Men, det finns grupper som definitivt bör avstå detox; gravida, njursjuka, diabetiker och de som lider av, eller riskerar, ätstörningar exempelvis.

 • Din sömn blir bättre

  Nej, inte per automatik men återigen, den som äter ohälsosamt normalt och som detoxar i en period kan känna sig lättare till såväl kropp som själ och det kan minska stress och oro och påverka sömnen positivt.

 • Tarmsjukdomar som laktosintolerans, glutenintolerans, IBS och Crohns sjukdom kan förbättras.

  Nja, med viss modifikation. Det finns vissa kroniska tarmsjukdomar där patienten med hjälp av dietist inom sjukvården äter exempelvis flytande under en period för att låta tarmarna vila. Man skulle kunna säga att det är en slags detox som kan ha god medicinsk effekt och som sker under kontrollerade former så att patienten får i sig tillräckligt av alla näringsämnen och energi. Den som är laktos- eller glutenintolerant blir dock inte bättre av detox, då hjälper enbart laktos- respektive glutenfri kost och då kan tarmfloran bli normal igen.

 • Du upplever en minskad stress

  Ja så skulle det kunna vara för de människor som tycker att mat är jobbigt, tråkigt och krävande och som genom detox slipper ett moment i vardagen. Och för de människor som upplever stress av att äta okontrollerat och som med detox får strikta ramar att följa under en period. Och när det fungerar så känns det lite lättare men man ska komma ihåg att detox inte är något att rekommendera över en längre period.

 • Cellerna repareras och förnyas

  Japp! Det gör cellerna hela tiden, varje sekund, alla dagar i veckan, året om – oavsett detoxande eller inte detoxande. Det är ett av skälen till att det är värdefullt att hitta bra kostvanor som funkar för en för då har cellerna bättre material att byggas upp av.

 • Ämnesomsättningen och förbränningen förbättras

  Nej, ämnesomsättningen beror på en rad faktorer; ålder, kön, kroppssammansättning och fysik aktivitetsnivå bland annat. Vissa livsmedel och ämnen kan ha minimal påverkan på vår förbränning, däribland chili, men effekterna är så små att de inte gör någon skillnad på det stora hela. Så att detox som metod skulle kunna påverka är inte sant.