Hoppa till sidans innehåll

Hur farliga är

krossade linfrön?

Hur farligt är det att äta krossade linfrön, egentligen? Och vad är skillnaden på krossade och hela linfrön? ICAs chefsdietist ger dig svaren!

Den senaste tiden har det talats mycket om riskerna med att få i sig krossade linfrön. Här låter vi ICAs chefsdietist Christina Karlsson förklara varför. 

Varför är krossade linfrön farliga för kroppen? 
– Linfrö innehåller ämnet linamarin som omvandlas till vätecyanid i kroppen. Vätecyanid är mycket giftigt. 

Vad är skillnaden mellan krossade och hela linfrön?
– När linfrön krossas blir linamarin mer tillgängligt för kroppen, och vätecyanid bildas. Hela linfrön går däremot genom kroppen relativt opåverkade och därför tar inte kroppen upp lika mycket linamarin. 

Men linfrön går väl sönder när jag tuggar dem?
– Vi tuggar sönder ganska få av de små fröna, de flesta sväljs hela. Risken att få i sig linamarin blir därför mindre om man jämför med att äta krossade linfrön. 

Det är alltså bäst att skippa krossade linfrön helt och hållet?
– Ja, kunskapen om vilken mängd man kan få i sig utan risk för att skada hälsan är för dålig.  Livsmedelsverket avråder därför från att äta krossade linfrön och på ICA har vi bestämt att fasa ut dem ur vårt centrala sortiment. 

Hela linfrön – kan jag äta dem utan risk?
– Ja, risken att få sig linamarin är mycket mindre när linfröna är hela. För vuxna är rekommendationen att begränsa sig till att äta max två matskedar om dagen. Barn under 5 år ska inte äta linfrön, varken hela eller krossade. Det är ok om det finns i t ex ett bröd eftersom det är så lite. Dessutom så gör hettan under baket att en del av cyanidet försvinner. 

När är det bra med hela linfrön?
– När hela linfrön läggs i blöt bildas ett slem som ger tarmens goda bakterier föda. Det gör också att maten passerar lättare genom tarmarna, vilket kan vara bra vid förstoppning. 

Vad skulle jag kunna använda istället för linfrön? 
– Om du inte vill äta hela linfrön går det bra att byta ut dem mot chiafrön, som också bildar slem när de läggs i blöt.  ICA stoppar försäljning av barnkläder från Ronald A/S pga kvalitetsbrist som kan orsaka kvävning. Läs mer