Hoppa till sidans innehåll

Farligt med

grön potatis?

Så landar en grön potatis på tallriken. Frågan är: Ska man äta den, skära bort det gröna eller slänga hela knölen? ICAs chefsdietist Christina Karlsson har svaret.

Varför blir potatis grön?

– Potatisen har blivit utsatt för ljus och då bildas klorofyll, vilket syns som gröna fläckar. Tyvärr bildas även glykoalkaloider, som är potatisen naturliga bekämpningsmedel mot svamp, bakterier och skadedjur. De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin. De är giftiga även i små doser kan ge upphov till magont, kräkningar och diarréer.

Räcker det att skära bort det gröna?

– Nej, släng hela potatisen. Glykoalkaloiderna kan nämligen sprida sig. 

Är grön potatis säkrare om den är ekologisk?

– Nej, både ekologiskt och konventionellt odlad potatis bildar glykoalkaloider, det är ingen skillnad.                                                                                                           

Hur ska man hantera potatisen för att den ska hålla färgen?

– Om du har ett eget potatisland, kupa jord upp mot plantorna så att knölarna inte utsätts för ljus. Lika viktigt är det att förvara potatisen rätt, det ska vara mörkt och svalt.

Och om potatisen har legat ett tag och fått groddar, är det farligt?

– Nej, inte alls. Ta bara bort groddarna, sedan kan du äta potatisen. Groddarna kan innehålla höga halter av glykoalkaloider, men de sprider sig inte så lätt från groddarna till själva potatisen.

 

 

 


Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer