Soja
Soja är en av världens mest odlade grödor. De senaste 50 åren har sojaproduktionen i världen ökat från 27 miljoner ton till dryga 269 miljoner ton. Det har fått negativa konsekvenser både för människa och miljö.

Vad är soja?
Sojaplantan hör till ärtfamiljen och är rik på protein och fett. Endast ett par procent av den soja som odlas används direkt i livsmedel för människor, det stora flödet går till djurfoder. Produktionen av soja har ökat drastiskt till följd av den ökande köttkonsumtionen i framför allt västvärlden och Asien. Odlingen har expanderat kraftigt framförallt i Sydamerika, exempelvis i Brasilien och Argentina men även i Bolivia. Odlingen sker ofta storskaligt på bekostnad av naturvärden som exempelvis regnskog och annan värdefull mark. Odlingen är även förknippad med hög kemikalieanvändning och problematiska arbetsvillkor för lokalbefolkningen. Samtidigt bidrar sojaodlingen till en ekonomisk utveckling i berörda länder.
För att minska sojaproduktionens negativa inverkan socialt och på miljön finns bland annat RTRS (Round Table on Responsible Soy) som ICA är medlem i, tillsammans med bland andra WWF.
ICAs arbete med soja
Som stor livsmedelsaktör har vi ett ansvar att bidra till hållbar livsmedelsproduktion. Ett sätt att göra det är att ställa krav på den soja som används i våra produkter. Soja ingår ofta som foderråvara till kött- och mjölkproducerande djur. Det går inte att läsa på ingrediensförteckningen på förpackningen om soja har ingått i djurets foder. Vi har däremot länge angivit om soja ingår som ingrediens eller i en tillsats i produkten.
Plattformen för riskgrödor
Tillsammans med flera svenska företag har ICA anslutit sig till den Svenska plattformen för riskgrödor som koordineras av ETI Sverige. Plattformen är en branschöverskridande samverkan för hållbar produktion och konsumtion av riskgrödor. Som medlem åtar sig ICA att senast 2025 kravställa på verifierad mer hållbar soja och palmolja i de varor vi hanterar. Åtagandet omfattar även foder som ingår i våra värdekedjor. Redan idag har ICA verifierat mer hållbar soja i och till de egna varorna. Detta sker både genom fysiskt certifierad soja men även genom ett system för krediter och massbalans eftersom mängden fysiskt certifierad soja på marknaden är begränsad.