Cancerfonden

För oss på ICA hänger mat och hälsa ihop och vi har stöttat Cancerfonden i många år – ja faktiskt sedan femtiotalet. Därför var det naturligt för oss att även engagera oss i Rosa bandet-kampanjen när den startade 2003. Och det är något vi är stolta över.

Ett litet rosa band som gör stor skillnad. Men hur stor?

Sedan starten 2003 har Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj samlat in drygt 1 miljard kronor till svensk cancerforskning , och av den summan har ICA hjälpt till att samla in drygt 350 miljoner kronor (redovisning 2003-2020). Pengarna som samlas in under kampanjen används för att bekämpa olika cancerformer genom finansiering av Sveriges främsta cancerforskare,kunskapsspridning och påverkansarbete.

Cancerfonden öronmärker inte insamlade medel. Allt går till den främsta cancerforskningen i Sverige, och den väljs varje år ut av Cancerfondens forskningsnämnd genom en gedigen process. Med hjälp av Rosa Bandet-kampanjen har Cancerfonden med samarbetspartners satt fokus på sjukdomen och därmed ökat forskningsfinansieringen. Detta har starkt bidragit till att vi nu har en bred och internationellt framgångsrik cancerforskning i Sverige.

Så samlar vi in pengar

Det ska vara enkelt att vara med i kampen mot cancer. Så förutom att vi färgar alla ICA-butiker rosa så fyller vi dem även med rosa varor, med lite extra prisvårde, som är med och bidrar till insamlingen. Men det finns fler sätt att vara med och bidra.

Förutom att välja rosa varor när du handlar hos oss kan du köpa rosa bandet och armbandet. Du hittar dem i alla våra butiker och de brukar vara väldigt populära. De har ett nytt utseende varje år men syftet är alltid det samma; att samla in pengar till cancerforskning, sprida kunskap om bröstcancer och hur man minskar risken för att drabbas av cancer.

Swisha ett band

En nyhet 2022 var att du kunde swisha ett band med en personlig hälsning till någon du tycker om. Mottagaren fick då ett sms och kunde med hjälp av det hämta ut bandet i valfri ICA-butik. Att göra en hjälteinsats har aldrig varit enklare.

Runda upp

En annan nyhet i 2022 års insamling var att du kunde runda upp ditt köp. Det innebär att när du handlade i våra manuella kassor i butik så kunde du be personalen att lägga på några kronor, till närmsta 10-tal eller mer. Vi välkomnar alla bidrag.

Fakta om rosa bandet

  • 50 kronor kostar bandet
  • 100 kronor kostar armbandet
  • 45 kronor av försäljningspriset går till cancerforskning
  • 5 kronor kostar det att tillverka, förpacka och distribuera bandet
  • 5:50 kronor kostar det att tillverka, förpacka och distribuera armbandet

Läs mer om vart pengarna går på Cancerfondens hemsida.

Frågor och funderingar om cancer?

Vänd dig till Cancerlinjen för att få råd och stöd i din situation.

Lokalt engagemang

Mycket av arbetet med insamlingen sker lokalt i butik. Hitta din närmaste butik för att se hur just den bidrar!