Shakshuka med saffran

En äggrätt där äggen pocheras i en smakrik tomatsås. Prova den här varianten på shakshuka med saffran, där karamelliserad lök, paprika, väldoftande saffran och spiskummin puttrar ihop med tomat. På slutet knäcks äggen i och får sjuda i såsen. Strö över koriander och mynta och avnjut med surdegsbaguette och ris.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 47 2016

Ingredienser
4 portioner
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 surdegsbaguette
4 port ris eller couscous
1 röd paprika
1 grön paprika
1 1/2 tsk spiskummin
1 krm gurkmeja
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1/2 g saffran
1 1/2 tsk salt
2 tsk strösocker
2 förp krossade tomater (à 390 g)
2 dl vatten
peppar
4 ägg
1/2 kruka koriander
1/2 kruka mynta
Gör så här
00:10:00
00:05:00
00:15:00
00:08:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2384 KJ / 567 kCal
Fett11 g
Salt3 g
Kolhydrater93 g
Protein20 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Kommentarer
13 stDelar av familjen var väldigt entusiastiska, andra mer skeptiska. Serverade stekt grillost till, hade kanske fått bättre betyg med korv eller köttbullar till.
Anna
Molto bene
Sven-erik
Asgott! Ni andra som klagat måste ju ha f***at upp receptet rejält 😂
Fredrik
Inget vi kommer göra om. Tyckte inte om smakerna. Brukar aldrig slänga resterna men det här åkte i komposten.
Anna
Superenkelt och mycket gott.
Christer
Jättegott med så enkla ingredienser! Dock hoppade jag över vattnet helt och det blev ändå inte särkilt tjockt.
Jenny
Gott!! Jag hoppade dock över saffran då jag är lite trött på den smaken för tillfället. Som tidigare kockar skrivit så kan man minska lite på vattnet för att få den lite mer trögflytande inför äggknäcknigen!😊 till och med mannen tyckte detta var gott!
Karin
Jättegott. Kokte äggen i 6 minuter för att få dem krämiga. Onödigt med saffran. Den speciella smaken försvann bland de övriga kryddorna. Går säkert bra att blanda i kokta bönor eller kikärtor för att få det matigare.
Ann-marie
Supergott! Jag tog i lite chili flakes och ökade kryddningen och det blev jättebra. Hade också i en burk svarta bönor för att göra det lite matigare.
Jessica
Mycket bra, men minska på vatten eftersom man vill ha röran så tjock som möjligt.
Annika