Recept

Saffransgranola


Granola är en rostad form av müsli. Genom att tillsätta äppeljuice och honung får granolan extra god smak och blir härligt knaprig. Här blandar vi havregryn, solrosfrön, pumpakärnor och kokos tillsammans med saffran, och får en julig saffransgranola.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2015.

Ingredienser

1 liter
  • 5 dl havregryn
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl riven kokos
  • 1 dl koncentrerad äppeljuice
  • 1/2 g saffran
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk honung
  • 2 krm salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda havregryn, solrosfrön, pumpakärnor och kokos i en bunke.
  3. Koka upp äppeljuicen och blanda med saffran, olja, honung och salt.
  4. Häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Strö ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
  5. Ställ in i mitten av ugnen och rosta 20-25 minuter. Rör om då och då.
  6. Låt svalna och häll upp i en burk.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd ren havre.

Näringsberäkningen är beräknad per 1/2 dl.

Tips

Häll upp i en snygg burk och ge bort som present.

Näringsvärde per portion

Energi: 533 kj / 127 kcal
Protein:3,7 g
Kolhydrater: 9,9 g
Fett: 7,8 g
Salt: 0,14 g