Recept

Rotmos med svamppytt och fetaost

Svamppytten med lök och purjolök blir ett krispigt tillbehör som passar fint till det klassiskt fluffiga rotmoset. Ihop med salt fetaost och söta ärter blir det en smakrik och mättande vegetarisk rätt!

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2015.

Ingredienser

  • 500 g kålrot
  • 200 g morot
  • 500 g potatis
  • 3 msk smör
  • 250 g frysta gröna ärter
  • 150 g fetaost
  • salt och svartpeppar

Svamppytt

  • 1 rödlök
  • 1 liten purjolök (à ca 150 g)
  • 500 g blandad svamp (t ex champinjoner, ostronskivling eller portobello)
  • 4 msk smör

Näringsvärde per portion

Energi: 2310 kj / 552 kcal
Protein:17 g
Kolhydrater: 46 g
Fett: 31 g
Salt: 3,26 g

Gör så här

  1. Börja med rotmoset. Skala kålrot, morot och potatis och skär i bitar.
  2. Koka kålrot och morot i lättsaltat vatten 15 minuter. Lägg ner potatisen och koka tills den är mjuk, ca 15 minuter. Häll av spadet och spara det.
  3. Mosa rotfrukterna, gärna med en elvisp. Tillsätt smöret och späd med spadet till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen.
  5. Svamppytt: Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skölj purjolöken. Skär i cm-stora skivor. Rensa svampen och dela den i mindre bitar.
  6. Fräs lök och purjolök i hälften av smöret i en stekpanna ca 5 minuter, tills den blir gyllene.
  7. Tillsätt svampen och resterande smör, stek ytterligare 5–10 minuter på medelvärme. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera moset med svamppytt, ärter och en bit fetaost.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt matfett och laktosfri fetaost.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut fetaost mot tofu.